Turnov žije Staročeskými řemeslnickými trhy

26. květen 2012

Pokud máte rádi tradiční řemesla, tak právě pro vás je určený už 18. ročník staročeských řemeslnických trhů v Turnově. Těšit se můžete na ukázky tradičních řemesel a bohatý kulturní program. Představí se také řada hudebních loutkohereckých, folklorních, tanečních a divadelních souborů.

"Návštěvníkům se představí řada řemeslníků z Čech, Moravy i ze Slovenska. Na místě jsou výrobci skla, keramiky, kůže, proutí. Samozřejmě kováři, řezbáři, nožíři, kamenáři a podobně. Nechybí ani držitelé titulu Nositel tradice lidového řemesla a Mistři tradiční rukodělné výroby Libereckého kraje. To jsou ti opravdu top řemeslníci," říká organizátorka Marcela Beranová.

"Po oba dva dny provází trhy bohatý kulturní program na dvou pódiích. Už čtvrtým rokem je součástí trhů řezbářské sympozium. Jsou tu profesionální i amatérští řezbáři, na které se návštěvníci mohou nejen dívat, ale třeba si s nimi i zkusit jejich řemeslo. K tomu se váží i dílny pro děti, kde si mohou vyrobit dřevěnou hračku," dodává Marcela Beranová.

"Kulturní program nabízí tematické pojetí, sobota je v městském parku zaměřena šramlově, jarmareční kapely a dechová hudba. Top kapelou v sobotu je vystoupení kapely Děda Mládek Ilegal Band. Druhá scéna bude zase o bluegrassu. A v neděli program pokračuje dál, ale o něm už se přijďte něco dozvědět sami," uzavírá Marcela Beranová.

Mezi stánky se staročeskými řemesly a dobrotami zavítala také redaktorka Českého rozhlasu Sever Šárka Škapiková...

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio