Turnov škrtl ze seznamu čestných občanů Gottwalda a okupanta Cjuru

3. říjen 2016

Turnov vyškrtl ze seznamu čestných občanů komunistického prezidenta Klementa Gottwalda a Alexandra Lukiče Cjuru, který se podílel na okupaci Turnova sovětskou posádkou po roce 1968. Novinářům to dnes řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Ve čtrnáctitisícovém městě jde o ojedinělý akt. O čestné občanství Turnova totiž v minulosti přišli jen dva lidé. Oba po událostech z února 1948.

Čestné občanství bylo tehdy zrušeno někdejšímu předsedovi Ústavodárného Národního shromáždění Josefu Davidovi, který toto ocenění získal spolu s Gottwaldem v roce 1946.

Komunisté zbavili čestného občanství i armádního generála Aloise Lišku. Jemu ale bylo toto ocenění městem navráceno v roce 2004. Důvodem k vyškrtnutí Gottwalda jsou události z 50. let 20. století.

Způsobil smrt nevinným lidem, říká starosta

"Je přímo zodpovědný za smrt mnoha desítek svých odpůrců i nevinných lidí," citoval Hocke usnesení zastupitelstva.

Cjura získal čestné občanství v roce 1983 za pomoc při zabezpečování kulturních i politických akcí a utužování přátelství s občany SSSR. "Podílel se na okupaci Turnova sovětskou posádkou," zdůvodnil starosta odejmutí čestného občanství. Další vojáci z někdejšího Sovětského svazu mezi čestnými občany města zůstávají.

Podle turnovského starosty se podíleli na osvobození republiky za druhé světové války. Jde o velitele ruských partyzánů Fedora Kotova, partyzány Andrejeva a Frutějeva, kapitána donských kozáků Ivana Karpoviče Pikalova a jeho syna generálporučíka Vladimíra Karpoviče Pikalova.

Liberec do ocenění nezasahuje

Turnov není jediným městem v zemi, který Gottwaldovi zrušil čestné občanství. V minulosti tak například učinily Semily. Naopak třeba Liberec se rozhodl do udělených ocenění nijak nezasahovat.

"Čestný občan patří k historii města, charakterizuje to období. Kdybychom se jich zbavili, bylo by to nečestné, že se nechceme hlásit k vlastní historii," řekl již dříve Michal Ulvr z katedry historie liberecké univerzity.

Turnov má šestatřicet čestných občanů. Jako první ho získal v roce 1911 Jaromír Čelakovský, který se zasloužil o zřízení střední školy ve městě. Mezi čestnými občany jsou i prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a Ludvík Svoboda nebo spisovatel Alois Jirásek.

zdroj: ČTK
Spustit audio