Turnov má velké plány – opravy silnic i bourání mostů

12. únor 2018

Oprava silnice z Turnova přes Přepeře a Příšovice zkomplikuje na jaře dopravu na Turnovsku. V plánu je také stavba kanalizace a vodovodu hned na několika místech v okolí.

Cestáři budou pracovat na šestikilometrovém úseku od mostu přes Jizeru ve Svijanech po křižovatku ulic Přepeřské a Nádražní v Turnově. Silnice není v dobrém stavu. Místy jsou vyjeté hluboké koleje od nákladních aut a obrubníky na hranici životnosti.

Tři ze čtyř mostů na trase jsou ve špatném stavu. Počítá se s jejich demolicí a výstavbou nových. Rekonstrukce silnice by podle odhadů kraje měla být hotová do tří let. Právě kraj se na ní společně s obcemi finančně podílí. Využije se také evropských dotací. Kraj žádá dotaci na projekt za téměř 177 milionů korun.

Oprava Nádražní ulice v Turnově

Práce v Nádražní ulici začnou v březnu rekonstrukcí kanalizace a vodovodu. Do podzimu by měli dělníci položit nový asfalt. Turnov se bude na opravě Nádražní ulice podílet 27 miliony korun. Dalších 39 milionů zaplatí Vodohospodářské sdružení Turnov. Podle nezávislého starosty Tomáše Hockeho už jsou vyřízená potřebná stavební povolení.

Turnov se kvůli stavebním projektům zadluží. I když část peněz pokryje ze zůstatku z minulých let, zadlužení města ke konci roku stoupne o 55 milionů skoro na 130 milionů korun. V plánu jsou také investice do hradu Valdštejn v Českém ráji, který městu patří.

autor: jch
Spustit audio