Turisté si do Jizerských hor a Krkonoš nevozí jenom lyže. Hodí se i plavky nebo kolo

22. leden 2014

Mírná zima, která panovala v Jizerských horách a Krkonoších od prosince ještě do začátku tohoto týdne, turisty neodradila. Skalní příznivci lyžování jezdí i přes ne zrovna ideální podmínky. A ostatní si našli v horách alternativní program. Hoteliéři, majitelé penzionů a pronajímatelé horských chat si na rapidní úbytek klientů rozhodně nestěžují.

Když se rozhodlo o zrušení letošní Jizerské padesátky, všude se mluvilo a psalo o tom, že lidé hromadně odvolávají pobyty v Jizerkách. Tak to skutečně bylo, ale jen o jednom víkendu. Ostatní turisté se svého volna na čerstvém horském vzduchu nevzdali.

„Neskáčeme tady dva metry do vzduchu, že na českých horách není sníh, ale zase na druhou stranu to není až tak překvapující věc, čas od času se to stane,“ potvrzuje Petr Holub, provozovatel rodinného penzionu v Bedřichově.

Až do března má obsazené všechny pokoje v penzionu a v apartmánech, které pronajímá, má poslední volné termíny. Lidé se evidentně nebojí, že by se v Jizerských horách a okolí bez přívalů sněhu nudili.

„Když se nedá tolik lyžovat, i když lyžovat se dá na umělém sněhu, dá se s klientelou, která jezdí do českých hor, což jsou rodiny s dětmi, vymyslet alternativní program,“ upozorňuje Petr.

Když už lidé do hor přijedou, tak lyžují tam, kde se dá. Rodina z Prahy se například vydala na týden na Severák: „Je to vlastně jen ledová plocha, vůbec nic hezkého. Ale vydrželi jsme to poměrně dlouho, asi pět hodin. Když už jsme na hory přijeli, tak jsme chtěli lyžovat.“

Žádné zrušené pobyty nemá v kalendáři ani Ivana Kinclová, která ubytovává turisty ve dvou penzionech na Bubákově v Krkonoších. „Neodvolávají. Náš areál Bubákov je v provozu. Sněhu je sice málo, ale hosté neustále lyžují. Co se týká ubytování, tak zatím žádné ztráty,“ hlásí.

Věří, že bude lépe

Mírná zima se letos podepsala i na svazích v Harrachově, kde byly dlouhou dobu v provozu jen dvě sjezdovky. Přesto je tam lyžařů plno a ve městě se to turisty jenom hemží. Chodí do sklárny, do restaurací a kaváren nebo na výlety.

Svůj pobyt v Harrachově neodvolal nikdo ani provozovateli horského hotelu Aleši Adamcovi. „Teď je ještě takové období, že kdo chce a má tady kolo, tak může kombinovat ranní lyžování a potom jízdu na kole. V málokteré zimě se to podaří,“ dodává.

Někteří lidé přesto letošní mírnou zimou trpí. Například provozovatelé vleků v níže položených areálech, majitelé stánků s občerstvením na těchto sjezdovkách nebo třeba výběrčí parkovného na místech, kde se nastupuje na běžecké stopy, které letos zely prázdnotou.

Všichni ale věří, že bude lépe. Mírná zima prý zkrátka do Krkonoš i Jizerských hor čas od času přijde. „Já jsem přesvědčený, že za rok tady budeme mít zase metr, metr a půl sněhu, že to není zas až tak něco výjimečného v našich klimatických podmínkách,“ uzavírá v pozitivním duchu Petr Holub. Teď se navíc ochladilo a sjezdovky se pomalu zasypávají sněhem.

autor: sas
Spustit audio