Troška si převzal cenu provozovatelů kin za nejúspěšnější snímek ve filmové distribuci

9. říjen 2013

Do Nového Boru na Českolipsku se sjelo bezmála sedmdesát provozovatelů kin z celé České republiky. Skleněné ceny ve tvaru ženského torza ze sklárny Ajeto převzali nejen tvůrci divácky úspěšných filmů, ale také ocenění herci. Ceny udělovala už po třinácté Novoborská akademie spojených kinematografií.

„Akademie vznikla před 12 lety a byl to pokus scházet se, vyměňovat si zkušenosti jako provozovatelé kin. Takhle to pokračovalo do dnešního stavu, kdy se nás tu schází 60, 80 pravidelně každý rok," říká jeden ze zakladatelů Novoborské akademie spojených kinematografií, vedoucí českolipského kina Antonín Nevole.

Podle něj má udělování cen českým filmům a filmovým tvůrcům smysl: „Nic podobného v republice neexistuje a oni mají možnost vejít do kontaktu s divákem prostřednictvím nás kinařů."

Sál hotelu, kde se předávání konalo, se zaplnil desítkami provozovatelů kin, a přestože se někteří z oceněných nemohli dostavit osobně, poslali alespoň prostřednictvím záznamu poděkování.

Cenu si odnesla například Alice Nellis za režii filmu Revival. Zuzana Bydžovská byla oceněna jako nejlepší herečka ve stejnojmenném filmu a nejlepším filmem se stal snímek Ve stínu Davida Ondříčka. Nejúspěšnějším snímkem ve filmové distribuci byl vyhlášen film Babovřesky Zdeňka Trošky.

Podle režiséra je ocenění o to cennější, že je vlastně oceněním přímo do diváků: „Mám z toho velikou radost, protože ty věci dělám pro diváka. Jestli ten divák do toho kina na to přijde, a co si budeme povídat ten lístek není levný, tak mám velikou radost, že na Babovřesky přišlo tolik lidí."

Cenu za rozvoj a propagaci filmového umění si odnesl režisér a producent Miroslav Šmídmajer, který režíroval například komedii Probudím se včera.

Spustit audio