Tříkrálová bábovka od paní Mirky. K+M+B mají přinést do obydlí klid

Je 6. ledna a k dnešnímu dni se vztahuje pranostika: Na tři krále - zima stále. Nebo také - mrzne stále. Tyto pranostiky určitě znáte, ale jedna se do pořadu o vaření hodí: Na Tři Krále mnoho hvězd - urodí se hodně bramborů.

Tři Králové - Kašpar, Melichar a Baltazar je prastará tradice, právě písmena K+M+B mají přinést do obydlí klid.

V tento den začíná masopust a v novodobé historii se v některých rodinách odstrojuje vánoční stromeček.

Jestli budete odstrojovat stromeček - to netušíme, ale pokud budete vařit dnes s námi a připravíte si pečenou hlívu ústřičnou s bramborovo - celerovou kaší, tak máte opravdu bezmasé jídlo.

A abychom byli styloví, tak pro vás máme jeden recept od posluchačky paní Mirky, jedná se o tříkrálovou bábovku.

Suroviny:

hrst rozinek, 250 g cukru moučky, 5 vajec, 1 vanilkový cukr, 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 150 ml oleje, 150 ml tmavého rumu, 100 g kešu oříšků nasekaných nadrobno, tuk a mouku na vysypání.

Postup:

Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat. moučkový cukr ušleháme se žloutky do pěny, vmícháme vanilkový cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, rum, kešu oříšky, slité a okapané rozinky a nakonec zapracujeme tuhý sníh z bílků.

Formu na bábovku – nebo formičky na malé bábovky – pečlivě vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a naplníme těstem do 2/3 těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních.

Bábovka

No a pokud budete chtít mít bábovku ještě lepší, udělejte si domácí karamel.

Lžíci vody promícháme s cukrem a ve vyšším hrnci ho za stálého míchání necháme rozpustit až zkaramelizuje.

Vmícháme horkou smetanu a rozmícháme. Pozor, smetana při vlití do hrnce vzkypí, tak míchejte opatrně.

Jakmile je karamel důkladně rozmíchaný hrnec odstavíme a necháme zchladnout.

Bábovku vyklopíme a polijeme karamelem.

Máte také recept, který stojí za to odvysílat v našem pořadu Vaříme s Habadějem? Pošlete nám ho na adresu: varime@hk.rozhlas.cz

Psát můžete celý měsíc leden a vyhrát můžete voucher na oběd či večeři v restauraci Atlanta v Hradci Králové v hodnotě 500 korun.

03126186.jpeg
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka