Triatlonistku Kuříkovou lákají Hry v Riu, už letos se chce prosadit mezi elitou

27. únor 2015

Spekulovat o tom, který sport je ze všech nejnáročnější, je asi zbytečné. Řada lidí však tvrdí, že je to triatlon, který zahrnuje tři fyzicky náročné disciplíny. Právě tohle odvětví si vybrala Petra Kuříková z Jablonce nad Nisou. Česká reprezentantka v těchto dnech ladí formu na start nové sezony.

„Tím, že jsem z Jablonce, to mám takové komplikované, protože je tady dlouho sníh. Musím vždycky vyrazit někam do tepla. Teď mám za sebou tři týdny přípravy ve Španělsku, vrátila jsem se a už příští týden odlétám na první závod světové série,“ připomíná Petra Kuříková, že se start nové triatlonové sezony kvapem blíží.

Už brzy se proto pustí do soubojů se svými konkurentkami. Letos poprvé spadá do kategorie Elite, zkrátka mezi ty úplně nejlepší, ale ani v téhle společnosti nechce být třiadvacetiletá triatlonistka jen do počtu. „Je potřeba mířit vysoko. Na mistrovství Evropy bych se chtěla dostat do první desítky, být v top 10,“ říká Kuříková k ambicím pro evropský šampionát v Ženevě, který je spolu se zářijovým mistrovstvím světa v Chicagu jednou z vrcholných akcí roku 2015.

I tady se ukáže, jak reálná je účast na olympijských hrách, popřípadě jaká šance je pod pěti kruhy uspět. Tenhle sportovní svátek pochopitelně pohlednou triatlonistku láká a v srpnu příštího roku by ráda zasáhla do závodu v brazilském a tou dobou olympijském Riu. Letenku, nebo lépe řečeno nominaci pro akci v okolí města karnevalů, si ale Kuříková zajistí pouze a jenom dobrými výsledky.

„Aby se člověk nominoval na olympijské hry, musí sbírat body na jednotlivých závodech. Není to tak, že by byl jen jeden kvalifikační závod a prvních padesát by se automaticky nominovalo na olympijské hry. Nominace vzejde z žebříčku, který je seřazen podle bodů,“ vysvětluje Petra Kuříková.

Jablonecká rodačka je pochopitelně všestrannou sportovkyní, nejlépe ji to prý ale utíká, jak se říká, po svých. „Řekla bych, že běh mi jde nejlépe. Sice jsem původem plavkyně, začínala jsem s plaváním, které mám nejradši, ale mou nejsilnější stránkou je běh,“ podotýká Kuříková.

Studentka Technické univerzity v Liberci se každopádně nenudí. Jakpak by mohla, pestřejší sport na bohaté paletě s jednotlivými odvětvími dost možná nenajdete. „Skloubit všechny tři disciplíny je časově náročné, zabere to hodně hodin. Ale zároveň je ten trénink pestrý a člověka neomrzí. Není to, jako když jste jenom v bazénu a plavete od zdi ke zdi, nebo na dráze, kde běháte pořád dokola. Prostě máte tři disciplíny a ten stereotyp tam není tak výrazný,“ dodává triatlonistka Petra Kuříková.

autor: David Nyč
Spustit audio