Třiadvacetiletý Zdeněk Kmoch z Nového Boru sbírá už osm let podpisy slavných osobností

18. únor 2014

Nasbíral už přes dva tisíce podpisů. Sbírání autogramů je vášní nejen pro něj, ale i pro jeho maminku, která mu pomáhá.

Zdeněk má své hobby ztížené o to, že už vlastně od narození má dětskou mozkovou obrnu. Je upoután na invalidní vozík a špatně komunikuje.

Ve sbírce nechybí autogramy známých sportovců, zpěváků i herců jako například Jeana-Paula Belmonda, Louis de Funese, Sylvestera Stalloneho i autorky populárních knih o Harrym Potterovi Joanne Rowlingové.


Se sbíráním začal v roce 2005: „Do Nového Boru přijel na oficiální návštěvu bývalý prezident Václav Klaus a podepsal mi první fotku, než jsem dojel domů, stal se ze mě sběratel,“ vzpomíná.


Sehnat se dá i podpis člověka, který už není mezi živými - kamarádi sběratelé si takhle pomáhají výměnou nebo podpis i darují.


Nejdelší čekání ovšem Zdeněk zažil u Toma Cruise. „Sedm hodin Zdenda seděl u brány mladoboleslavské věznice, odmítal jíst, pít, odjet domů až přišla sestra Toma Cruise a nechala si vysvětlit, že by mu chtěl předat dáreček a že by chtěl podpis a společnou fotku,“ vypráví Zdeňkova maminka.


Kromě podpisů má totiž na čtyři sta společných fotografií se slavnými. Hrdý je například ze zákulisí, kde je s legendarní americkou rockovou kapelou Kiss nebo s představitelem Vinnetoua Pierrem Bricem.


Podpisy nejen od zahraničních a českých celebrit sbírá pro Zdeňka Kmocha nejen Jan Budař, ale také Zdeněk Troška, který ho i s maminkou často zve na natáčení svých filmů.

Spustit audio