Tři ze čtyř Čechů se snaží omezovat jednorázové plasty

3. prosinec 2018 10:48

Tři čtvrtiny Čechů tvrdí, že si v obchodech nekupují plastové tašky nebo se snaží omezovat používání plastových brček a kelímků. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu Medianu pro Český rozhlas.

Zodpovědněji ke třídění přistupují ženy – přes 60 procent z nich řeklo, že plasty v odpadu odděluje vždy. Podle Soni Jonášové z institutu Cirkulární ekonomiky ke třídění rozdílně přistupují i různé věkové kategorie: „U starších lidí se setkáváme s tím, že když jim někdo řekne, že by se to mělo dělat, že je to správné, tak o tom nezačínají pochybovat. Vysokoškoláci a lidé od třiceti do padesáti let si řeknou ‚budeme třídit, ale kdovíkam to půjde, jak to funguje a jak je celý systém nastaven‘, tedy začínají pochybovat a zbytečně hledají, proč ne.“

Jednorázová nákupní taška? Lidé volí spíš papírovou

Podle výsledků průzkumu více třídí lidé s vysokoškolským vzděláním.  A vlastní nákupní tašku si podle průzkumu do obchodu nosí dvě třetiny zákazníků. A ti, kteří si tašky kupují u pokladen, většinou zvolí papírovou variantu. Jen 15% lidí v průzkumu odpovědělo, že si kupuje plastové tašky.

 Dvoudenního průzkumu se minulý týden zúčastnilo 1000 lidí.

Podrobnosti čtetě na zpravodajském portálu Českého rozhlasu iRozhlas.cz.

autor: Anna Macků
Spustit audio