Tři sta koní budou mít v patách piráti silnic na Liberecku

6. duben 2012

Nový Volkswagen Passat začne už brzy brázdit rychlostní silnice Libereckého kraje. Policisté v něm budou lovit především piráty silnic, kteří rádi závodí nebo se vyžívají v rychlé a agresivní jízdě. Policejnímu Passatu už jen tak lehce neujedou, vůz totiž dosahuje rychlosti až 250 kilometrů v hodině a na stovku z klidu zrychlí za pět a půl vteřiny.

Teď už nám nikdo neujede, tak jako se to stávalo v minulosti, pochvaluje si policista Jan Šnajdr. „Utéct se často snaží auta s falešnými poznávacími značkami nebo úplně bez nich,“ říká.

Policejní passat je „převlečený“ do civilu, modré majáky zapnou policisté jen při zásahu. Auto má černou barvu, radar je schovaný tak, že by se řidič musel hodně soustředit, aby ho zahlédl. „Není na něm nic policejního, takže splyne s provozem. Jediný problém je to, že je to úplně nové auto, jakých ještě moc nejezdí,“ dodává Šnajdr.

Policisté mohou v novém passatu měřit rychlost aut také v protisměru. Vůz je navíc vybaven i kamerou, která zachytí například předjíždění přes plnou čáru.

Automobil je vybavený nejmodernější měřicí a dokumentační technikou. Rychlost projíždějících aut v něm policisté mohou měřit buďto z místa nebo za jízdy. Díky počítači dokáží taky najít poznávací značku v databázi a zjistit, jestli vůz například není kradený. Vylepšený je také panel, který dává řidičům pokyn, aby zastavili.

Nové policejní auto bude jezdit například na silnici R10. Řidiči ho potkají taky na Českolipsku v okolí Máchova jezera nebo na silnici mezi Železným Brodem a Tanvaldem, kde v létě často jezdí motorkáři.

autor: Eva Malá
Spustit audio