Treska po katalánsku. Olivy dají rybě exotickou chuť, která potěší milovníky netradičních kombinací

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů.

Ingredience
  • 4 filety tresky
  • 2 šalotky
  • česnek
  • 200 g cherry rajčat
  • rajčata krájená v plechovce
  • 100 ml bílého vína
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá bazalka
  • zelené olivy

Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.

Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.

Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.

Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C.
Na rozpáleném olivovém oleji opečte osolené filety tresky dozlatova. Vyjměte a přilijte do pánve zbylý olej.
Opečte nadrobno pokrájené šalotky dosklovata. Přisypte rozmělněný česnek a cherry rajčata. Za stálého míchání opékejte 3 minuty a podlijte vínem. Nechte odpařit, přidejte loupaná rajčata a okořeňte. Prohřívejte 5 minut.
Vraťte rybu, vsypte olivy a pečte 10 minut.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka