Trať mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi bude uzavřena minimálně týden

29. leden 2015

Minimálně týden bude uzavřena trať mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi. Sesunutý skalní masiv byl důvodem nehody vlaku a odborníci teď musí skálu prozkoumat. Vlak narazil do sesutých balvanů a vykolejil. Při kolizi se zranilo devět lidí, mezi nimi i strojvůdce. Ten sice ještě stihl zabrzdit, ale nestihl už z kabiny utéct.

„Ze zatím neznámého důvodu došlo k sesuvu skály do prostoru kolejí. Já se obávám, že trať bude uzavřená v řádu dní možná týden,“ odhadoval jen několik hodin po nehodě valu na trati mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi Michal Vrchovský z Drážní inspekce.

„My ten sesutý blok ani tak úplně odstraňovat nebudeme, protože na to techniku nemáme. Budeme se snažit odstranit část spadlou na ten vlak. Budeme se snažit ten vlak nakolejit," vysvětlil velitel hasičů Libor Dymeš a pokračoval: „Náš prioritní úkol je dostat lokomotivu na koleje. To další odstraňování bude řešit správa tratí.“

Hasiči rozbíjeli kameny, které bránili v manipulaci s vagonem. Místo musel prohlédnout i geotechnik Jan Novák. Společně s geologem musel určit příčinu sesuvu.

„Docházelo ke zmrazování vody, která zatéká do puklin. Voda, když zmrzne, tak zvětší objem a to způsobí, že se skalní bloky oddálí od sebe, a pak ten blok jede dolů. Ta skála nad tím sesutým materiálem se musí samozřejmě očistit, aby se zjistil její skutečný stav - jestli hrozí to, že bude pokračovat to skalní řícení nebo ne. Teprve potom můžete navrhovat konkrétní opatření k tomu, aby se ta situace neopakovala i jestli se tudy může jezdit nebo nemůže.“

Provoz na trati mezi Jabloncem nad Jizerou a Martinicemi se podaří obnovit nejdříve za týden, spíše to ale bude později. Vlaky dočasně nahradily autobusy.

Spustit audio