Tradiční slavnosti v Zákupech připomněly dobu Františka Ferdinanda d´Este

13. září 2015

Dámy v noblesních šatech s klobouky na hlavách, nebo muži v uniformách rakousko - uherské armády korzovali v prostorech zámku v Zákupech na Českolipsku. Tradiční slavnosti se letos nesly v duchu začátku minulého století. Proto nechyběla ani c. a k. vojenská kapela nebo flašinetář.

Atmosféra měla připomenout dvě významná jubilea.

„V letošním roce si připomínáme 115. výročí svatby následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou, která se konala právě tady na zákupském zámku. Bylo to 1. července 1900,“ vysvětluje kastelán zámku Petr Weiss.

„Máme i druhé kulaté výročí. Sedm set let od první písemné zmínky o Zákupech. Obě historické události jsme spojili," dodává.

Během dne hrála vojenská kapela, kterou střídal flašinetář. Nechyběl ani dobový ateliérový fotograf, módní přehlídka, krejčí a četnická stanice. Na ní byl k vidění i domovský list, předchůdce dnešního občanského průkazu, nebo dobový cestovní pas.

„Cestovní pas je vynález našeho mocnáře Františka Josefa. Platnost je daná – 11. 11. 1918," popisuje velitel četnické stanice Vladimír Vystrčil.

Slavnosti na zákupském zámku nejsou jen o historii, ale také o květinách.

„Císař Ferdinand Dobrotivý, který do Zákup jezdil na letní byt, byl vášnivým zahradníkem. Jeho nejoblíbenější květinou byla jiřina,“ doplňuje Petr Weiss.

„Tak jsme se rozhodli, že jeho zálibu připomeneme a v loňském roce jsme uspořádali první ročník výstavy. Abychom uctili velkého zahradníka s korunou na hlavě, tak jsme dnes pokřtili jednu novou odrůdu jménem Ferdinanda Dobrotivého."

autoři: Anna Maňourová , Tomáš Mařas
Spustit audio