Tradiční obtíže alergiků začaly letos nezvykle brzy. Kvůli včasnému jaru

24. duben 2014

Konečně zase to krásné jaro, povzdechne si s nadšením většina z nás. Už zase to prokleté jaro, reagují na přívaly tepla a slunce alergici. V Libereckém kraji začalo navíc letos jaro dříve než je obvyklé. A s ním přišly i tradiční obtíže alergiků: bolest hlavy, ucpaný nos, kýchání, pálení v očích a únava. Dřív byla alergie vzácností. Dnes je - s mírnou nadsázkou řečeno - raritou člověk, který by nebyl alergický na nic.

Šimonovi se spustí alergie pokaždé, když začne sekat na zahradě trávu. Přitom do svých dvaceti let alergický nebyl. Poslední tři roky si ale jaro a léto nedovede představit bez kapesníku a kapek do očí.

„Začnou mi slzet oči, potřebuju jakoby hrozně často smrkat, člověku se furt chce kýchat, hůř se dýchá a tak podobně,“ stěžuje si Šimon.

„Rozhodně letos začalo kvetení dříve, v Liberci se letos objevilo kvetení jehnědovitých rostlin už někdy kolem poloviny ledna, což nebývá, většinou je to na konci února,“ říká alergoložka Kateřina Absolonová.

Její ordinace se začala letos plnit díky mírné zimě ordinace nezvykle brzo.

„Od poloviny února už se tady objevují pacienti, kteří jinak chodívají a pociťují obtíže zhruba o měsíc později,“ vypráví.

Jarní, letní a podzimní pyly

Alergiky, stejně jako alergeny, je možné rozdělit do několika skupin.

„Existují takové tři velké skupiny pylů, které pacientům vadí, jsou to v podstatě, jak se říká, pyly jarní, letní a podzimní,“ vysvětluje Absolonová.

Největší potíže teď pociťují lidé, kteří jsou alergičtí na jarní pyly dřevin.

alergie, kašel, rýma

„Převážně to je olše, líska a hlavně bříza. Pak jsou ještě nějaké další, jako jsou duby a habry, nebo jasany.“

Alergiků je čím dál víc. Může za to podle odborníků to, že používáme příliš mnoho dezinfekcí a chemických prostředků v domácnostech, pijeme chemicky upravovanou vodu a dýcháme vzduch plný zplodin.

„Alergiků je rozhodně čím dál tím víc, otázkou je, zda a jak se tento trend zastaví. Je novinkou, že do ordinací už nechodí většinově jen školáci, jako tomu bylo dřív. Chodí i mimina i dospěláci,“ pokračuje Kateřina Absolonová.

Pyly se nejvíc šíří v suchém vzduchu, když je teplo. Paradoxně jsou tak pro alergiky nejhorší ty nejkrásnější slunečné dny.

„Po dešti to tak hrozné není, je to nejhorší, když jsou takové ty teplejší dny,“ poznamenává Šimon.

Testy u lékaře jsou nejlepší mimo pylovou sezonu

Jestli máte podezření, že jste alergičtí, musíte na testy. Malými jehličkami vám napíchají alergeny a podle reakce na vší kůži se ukáže, co vám jak vadí.

„Tady první je pozitivní kontrola, a to druhé jsou roztoči,“ říká reportérce po zkušebním vyšetření lékařka Marcela Žabkové.

„Lidi třeba přijdou s jarní alergií, a tady potom zjistíme, že do budoucna můžou vadit i letní alergeny,“ doplňuje lékařka.

Na vyšetření byla reportérka už v prosinci, než začala pylová sezona. Během ní se totiž testovat alergeny nedají.

Kvetoucí kalina obecná
autor: sas
Spustit audio