Tradici jablonecké bižuterie pomáhá oživit jarmark

17. červenec 2011

V Jablonci nad Nisou začal tradiční Bižuterní jarmark. Představují se na něm nejen výrobní firmy, ale také oděvní návrháři. Jejich společné modely budou každý den až do příští neděle k vidění na módní přehlídce na Letní scéně u jabloneckého Eurocentra.

„V roce 1998, když jsme přišli s myšlenkou, že bižuterie nebude doplňkem pro výtvarno oděvních návrhářů, ale že naopak bude součástí modelu, tak jsme se dlouho dohadovali s oděvními a bižuterními návrháři. Přesvědčovali jsme je, že se musejí sejít a pracovat na modelu spolu,“ popisuje ředitelka muzea skla a bižuterie Jaroslava Slabá začátky toho, co má být pro zdejší přehlídky dnes typické.

Bižuterie není jen brož, náramek nebo náhrdelník, ale tvoří nedílnou součást šatů. Nabízí se to například u produkce malé firmy Atlas z nedaleké Zásady, která má výrobky navlékané z malinkatých korálků. Říká se tomu perličková bižuterie.

„Mohou být dílem šatů, mohou z nich být vyrobené kabelky, náušnice, nebo různé doplňky,“ vysvětluje Květoslava Konopková, jejíž černé perličky poskládané do zajímavé krajky vyplnily hluboký dekolt večerních šatů, které najdeme dnes v Muzeu skla a bižuterie.

Také to bude kromě pondělí otevřené návštěvníkům bižuterního jarmarku. Na něm si můžete prohlédnout produkci několika firem, které se tady na Jablonecku zabývají výrobou bižuterie. Zatímco v 80. letech tu tento průmysl živil zhruba 30.000 lidí, dnes je jich jen třetina. Postupně se ale snaží svému oboru vrátit u nás bývalou slávu. Spojili se například pod společnou značku Made in Jablonec

„Chceme, aby ta značka byla během několika let známá po celé Evropě a možná i dál,“ říká tajemnice svazu skla a bižuterie Irena Bulířová. „Kupující chce značku, ne anonymní zboží,“ dodává s tím, že bižuterie s tímto označením se na Bižuterním jarmarku zatím prodává velmi dobře.

autor: leš
Spustit audio