Titul Historické město 2012 a milion korun získala podkrkonošská Jilemnice

18. duben 2013

Titul Historické město roku 2012 putuje do Jilemnice. Malebné městečko v Libereckém kraji bylo v užších nominacích už potřetí. I když má jen šest tisíc obyvatel, podařilo se mu předstihnout Příbor a Cheb.

Jilemnice byla mezi finalisty už potřetí. Na rozdíl od konkurentů, Chebu a Příbora, má jen městskou památkovou zónu, nikoli rezervaci.

„Zasloužíme si to za to, jakou máme soustavnou péči o památky. Máme některé velmi osvícené občany, kteří s námi rádi spolupracují a jdou do různých akcí. Jsou tu spolky, které se zabývají ochranou drobných památek, mohu zmínit i Jilemnický okrašlovací spolek,“ radoval se z vítězství starosta Jilemnice Vladimír Richter.

„Vidím prospěch navenek i dovnitř. Navenek proto, že se Jilemnice zviditelňuje pro návštěvníky, turisty, cestovatele. A dovnitř proto, že lidé v Jilemnici vidí a uvědomují si, že památky stojí zato ochraňovat a starat se o ně,“ vysvětluje starosta.

Loni se v Jilemnici povedlo díky milionovému příspěvku z programu regenerace městských památkových zón a rezervací opravit mimo jiné radnici, kostel sv. Vavřince a sochu sv. Barbory.

I přesto ale město do památek musí investovat také ze svého rozpočtu. „Jilemnice je velmi malá, máme 45 milionů daňových výnosů, takže asi 3 až 5 milionů,“ upřesňuje částku investovanou do památek jilemnický starosta.

Podkrkonošská Jilemnice se stala Historickým městem roku 2012

S titulem je spojena i milionová prémie od ministerstva kultury. „Je to částka velmi příjemná, na druhou stranu se dá velmi snadno a rychle utratit. V současné době je prioritou opravy střechy Krkonošského muzea,“ říká tajemník městského úřadu Petr Faistaver.

Zkrátka nepřijdou ani Cheb a Příbor, která dostanou každé 100 tisíc korun. Cheb je chce investovat do rozšíření expozice na hradě, Příbor na opravu školy.

Harrach se zasloužil o Jilemnici i Krkonoše

Mezi skvosty Jilemnice patří například budova Krkonošského muzea. „Budova je v jádru renesanční, ze 16. století. Proslavila se jednak tím, že kdysi ji vlastnil Jan Harant z Polžic a Bezdružic, syn Kryštofa popraveného na Staroměstském náměstí, a Jilemnice byla jeho hlavní rezidencí. A pak samozřejmě rodem Harrachů,“ říká ředitel muzea Jan Luštinec.

Harrach se zasloužil o rozkvět Jilemnice i celých Krkonoš. „Vděčíme mu za rozhlednu na Žalém i za to, že sem do Jilemnice přivezl první lyže, byť to nebyly první české lyže. Vybudoval tady první turistickou cestu, první krkonošskou přírodní rezervaci, vděčí mu za dráhu z Jilemnice do Rokytnice nad Jizerou a dalo by se ještě dlouho hovořit,“ popisuje Luštinec.

autoři: era , Eva Malá , mka
Spustit audio