Tisíce tun nelegálního odpadu z Bulovky na Liberecku už zmizely

14. květen 2014

V Bulovce na Liberecku dnes předají první vyklizené haly, ve kterých byl ještě nedávno nelegální odpad z Německa. Pro likvidaci starých hadrů a plastových odpadků se rozhodl Liberecký kraj ve spolupráci s německou agenturou. Odpad totiž v minulosti často zapalovali neznámí pachatelé.

Kolem Bulovky hořelo několikrát, přesná příčina požáru se ale nezjistila. Místní i samotní hasiči přestali poměrně brzy věřit, že se jedná o náhody.

„Nemůžeme nikoho obviňovat, protože nemáme žádné důkazní materiály, ale v každém případě je příčinou otevřený oheň, protože tady není žádná jiná možnost, od čeho by to vzniklo – elektrický proud tady nevede, žádná bouřka nebyla,“ vyjádřil se k požáru z 9. listopadu 2012 velící důstojník hasičů Petr Štajnc.

Spekulovalo o tom, že se chce někdo odpadu zkrátka zbavit. „V každém případě je docela podivné, že plocha je 20 krát 50 metrů a při příjezdu jednotek to hořelo na celé ploše,“ dodal tehdy Štajnc.

Požáry se opakovaly a některé z hal, které byly nelegálním odpadem z Německa doslova napěchované, zcela shořely.

Aby už dým stoupající z černých skládek neobtěžoval obyvatele frýdlantského výběžku a nezaměstnával hasiče, rozhodl se Liberecký kraj ve spolupráci s německou agenturou odpad odvézt.

S likvidací nepořádku z hal, které zůstaly stát, se začalo letos v lednu. Kamiony odvezly 800 tun starého textilu a 3500 tun plastů. Několik hal se tak podařilo už zcela vyklidit.


Zvětšit mapu
autor: sas
Spustit audio