Tisíce hodin práce. V libereckém Ostašově nadšenci zachraňují kostel, co má svou duši

9. březen 2016

Nechtějí velké projekty, ale nechybí jim nadšení. V Ostašově v Liberci dobrovolníci zachraňují kostel sv. Vojtěcha z první poloviny 19. století. O záchranu kostela se pokoušejí členové Spolku přátel Ostašova, kteří svatostánku věnovali už tisíce hodin práce.

Hlavními iniciátory záchrany ostašovského kostela sv. Vojtěcha jsou manželé Pavla Haidlová a Ladislav Haidl spolu s dalšími členy Spolku přátel Ostašova. Zachránci si nepřejí obří projekt, stavbu opravují svépomocí. Kostel už má opravenou věž, ale to není vše.

„Myslím, že už se tu podařilo dát dost věcí do pořádku od opravy starého hodinového stroje, přes opravu vnitřních omítek a zavedení nových rozvodů elektřiny až po renovaci původního lustru,“ říká Pavla Haidlová. „I když je tu ještě spousta práce, kostel má svou duši, která sem lidi vrací zpět,“ dodává.

Zajímavostí kostela je plně funkční starý hodinový stroj, který pohání zřejmě dělová koule. „Náš původní úmysl byl po rekonstrukci věže hodinový stroj vrátit zpět, to by byl široko daleko jediným starým původním mechanickým a funkčním strojem,“ popisuje Ladislav Haidl původní záměr nadšenců a dodává: „Ale nevzdáme se ho a necháme si ho vystavený tady dole, protože nahoře ve věži by zmizel v prachu.“

Dobrovolní zachránci kostela v Ostašově teď shánějí varhany a čeká je oprava ztrouchnivělých lavic.

autor: Eva Malá
Spustit audio