Tip na výlet: Hrad Houska zve na prohlídku pekla!

17. červenec 2014

Hrad Houska na Českolipsku nabízí návštěvníkům kromě prohlídkových okruhů i výlet do říše čertů. O samotném hradu totiž kolují pověsti, že se tam ukrývá vstup do pekla.

Hrad Houska na Českolipsku nabízí návštěvníkům kromě prohlídkových okruhů i výlet do říše čertů. O samotném hradu totiž kolují pověsti, že se tam ukrývá vstup do pekla.

Lidé ale nemusí riskovat setkání se samotným satanem, aby inferno navštívili. Kupodivu to tam nepáchne sírou, ale voní lipovým dřevem. Unikátní pohyblivé peklo je dřevěné a nabízí nevšední podívanou s bezmála stovkou pohyblivých figur a strašidelnou hudbou.

„Toto jsou Dantovy představy o pekle… Je to podobné jako betlém, jenže je to peklém,“ vysvětluje kastelán hradu Miroslav Konopásek.

Autoři mechanického obrazu pekla Jan Kopecký a Tomáš Štěpán potvrzují, že šlo o práci vskutku ďábelskou, která jim zabrala mnoho měsíců času a provázely ji i další těžkosti. Přesto plánují v práci pokračovat a doplňovat peklém o další figurky.

Kdy se začne pracovat na další nástavbě teď záleží na tom, kdy se milión a čtvrt, který si autoři na vypůjčili od kamarádů, podaří uhradit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.