Termokamera – nový pomocník českolipských strážníků

3. srpen 2016

Českolipští strážníci začali používat kromě zařízení pro vidění ve tmě nově i termokameru. Českolipská městská policie je první v regionu, která ji používá. Zařízení strážníkům především v noci pomáhá při odchytech zatoulaných psů i dopadení výtržníků. Městská policie ve městě termokamerou kontroluje kolejiště u nádraží, sídliště i městský park.

„Termokamera nám odhalí díky lidskému teplu, jestli někdo ve tmě je, nebo ne,“ vysvětluje strážník Roman Pinkava a pokračuje: „je využitelná i ve dne. Má různá spektra, která můžeme měnit a můžeme pořizovat i fotografie a videozáznam.“

Hlídka českolipské městské policie takřka denně v noci kontroluje městský park. „Tady se schází závadové osoby, jsou tu na volno puštění psi a hlavně je kontrola zaměřená na veřejný pořádek, popíjení alkoholu a podobně,“ říká Pinkava. Kvůli návštěvnímu řádu parku by se v noci v místě neměl nikdo zdržovat.

Strážník kontroluje termokamerou kolejiště českolipského nádraží

„Kamera dohlédne na devadesát metrů. Tady odtud vidíme pod kopec. Na druhou stranu pak nad altán až k dětskému hřišti,“ popisuje strážník Marek Mejstřík.

Pokud je prostor prázdný, je obraz v hledáčku černobílý. Pokud se do hledáčku dostane člověk, jeho barva je výrazně oranžová. Termokamera českolipským strážníkům neslouží jen k obhlížení městského parku, ale i ke kontrole autobusového a vlakového nádraží.

Záběr z termokamery

„Kontrolujeme na nádraží občas i koleje, protože tam občas někdo usne. Přes koleje si zkracují cestu do Dubice nepřizpůsobiví a občas tam někdo zůstane ležet,“ vysvětluje Pinkava a dodává: „Kamera se dá využít i na sídlišti mezi paneláky. Občas lidé oznámí rušení nočního klidu, ale nespecifikují místo, protože to nevidí, jen to slyší. My to pak díky termokameře v noci zaměříme.“

Podle strážníků je českolipská městská policie jednou z prvních, která termokameru používá.

Spustit audio