Terénní triatlonistka Erbenová odcestovala na Havaj. O víkendu bude bojovat o třetí letošní titul mistryně světa

22. říjen 2013

Celkem tři tituly mistryně světa může v letošním roce získat jablonecká triatlonistka Helena Erbenová. V únoru se stala světovou šampiónkou v zimním triatlonu, v červenci získala historicky první český titul mistryně světa v triatlonu terénním a za pár dnů ji na Havaji čeká světový šampionát v terénním závodu Xterra. Opět se jedná o terénní triatlon, jen pod hlavičkou soukromé federace. Právě na Havaji Erbenová zakončí letošní sezónu snů.

Předloni vybojovala na Havaji senzační bronz, loni skončila devátá a letos je největší adeptkou na vítězství. Bez nadsázky by se dalo říct, že Helena Erbenová zatím vyhrála, co šlo a další titul mistryně světa by byl tou nejlepší tečkou za skvělou sezónou.

„Já bych si ten závod chtěla oproti loňsku trochu víc užít. Hlavně doufám, že nás tam zase nepotká nějaká přírodní katastrofa. A kdyby náhodou zase přišla nějaká tsunami, tak doufám, že ji zvládnu psychicky líp, než minule,“ krotí velká očekávání nejlepší světová terénní triatlonistka současnosti a připomíná loňský šampionát, který málem zhatila vlna tsunami.

„Loni před závodem jsme do tří hodin nocovali někde na kopci a pak tam šplouchla taková malá vlnka, takže to nakonec nebylo nic hrozného a závod proběhl úplně normálně. Moře ale bylo trochu rozbouřené a vlny tam lítaly zprava doleva a nazpátek, takže plavání nic moc, ale dalo se,“ vzpomíná Erbenová.

Také letos čeká závodníky jeden a půl kilometru plavání, třicet šest kilometrů na horském kole a desetikilometrový běh.

„Když se mi podaří nějak normálně zaplavat a moc se v té vodě nezrušit, tak se určitě těším na kolo. Ten běh už je potom těžký, protože je tam strašné teplo. Na každém kilometru je občerstvovačka, ale vždycky mi přijde, že je to strašně málo. Tam by byla potřeba snad na každých dvě stě metrech, aby se člověk mohl napít a trochu polít. I když běhám moc ráda, na tenhle běh se opravdu netěším. Víc se rozhodně těším na tu cílovou pásku,“ shrnuje závodnice.

Pokud ji Helena Erbenová protne jako první, bude už trojnásobnou mistryní světa a zkompletuje tak letošní hattrick.

Mistrovství světa v Xteře se na havajském ostrově Maui uskuteční v neděli 27. října.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio