Téměř 2000 lidí sledovalo novoroční ohňostroj u Máchova jezera

2. leden 2014

Nedostatek peněž v obecních rozpočtech má na svědomí každoroční úbytek novoročních ohňostrojů. Přesto ani letos nechyběl nejpopulárnější a největší novoroční ohňostroj na Českolipsku. Doksy za něj zaplatily 50 až 60 tisíc korun.

Lidé si oslavy v zámeckém parku oblíbili, někteří chodí i hodinu předem.

„Mě zajímá ta nálada a atmosféra. Jak jsou lidé natěšení. Chodím sem každý rok pravidelně a nevynechám ani jeden,“ říká pravidelný návštěvník Josef Krčit.

Lidé sem podle něj jezdí ze širokého okolí, dokonce z Mladé Boleslavi i Mimoně.

„Chodíme pravidelně. Je to takové hezké zakončení vánočních svátků. Už je to taková tradice. Vždycky je to krásný, vždycky to stojí za to,“ říká další návštěvnice.

V Doskech ohňostroj ozářil novoroční oblohu už potřinácté.

„Začínali jsme přesně na oslavu milénia a ujalo se to, tak jsme u toho zůstali,“ říká starostka Doks Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj.

Většina obcí šetří a ruší oslavy Silvestra a Nového roku. Doksy jsou jednou z výjimek.

„Myslím, že tradice by se neměly rušit, obzvlášť bychom neměli rušit akce, kde se setkávají lidé. Hlavně když je to na Nový rok, když tu potkáte spoustu známých a popřejete si,“ dodává starostka.

Letos byla pyrotechnická show doplněná hudbou z filmu Piráti z Karibiku. Podle reakcí se návštěvníkům zámeckého parku líbil.

„No, úplně nádhera, každý rok lepší a lepší. Pokud to půjde, budeme jezdit pravidelně," říká jeden z návštěvníků, kteří ho v Doskech ve středu v podvečer sledovali.

Spustit audio