Téměř 200 let starý náhon na přehradě v Liberci by se mohl stát technickou památkou

9. srpen 2016

Náhon na Harcovské přehradě by se mohl stát technickou památkou. Žádost o jeho zařazení do seznamu památek chce podat město ve spolupráci s historiky i památkáři. Náhon byl vybudován na začátku 19. století při stavbě harcovské nádrže ‒ vede nejen kolem vody, ale také přímo skrz kamenné hrázní věže. Téměř 200 let stará stavba je navíc velmi zachovalá.

„Kanál byl postaven kvůli tomu, aby tehdejší Liebigovy závody, pozdější Textilana, dnes už neexistující, měly zajištěný stálý odběr vody, nezávislý na manipulaci na vodním díle,“ vysvětluje Petr Freiwillig, který pracuje na Národním památkovém ústavu v Liberci.

Podle něj je žádost o prohlášení památkou v případě náhonu logickým krokem. „V současnosti je jako kulturní památka vymezena vlastní hráz, podhrází, technologie uvnitř hráze, všechna viditelná zařízení a vodní plocha jako taková,“ vypočítává Freiwillig.

Celá stavba je i po letech ve skvělém technickém stavu

Když se začalo o možném prohlášení náhonu technickou památkou mluvit, začal s jeho detailním průzkum historik Ivan Rous ze Severočeského muzea. „Co nás překvapilo, byl fakt, že mimo starších propadů, které zasahují do náhonu, je celý v pořádku. Můžeme říct, že 98 % náhonu je stavebně v dobrém stavu.“

Stavebně je náhon ve skvělém stavu, je ale samozřejmě špinavý, zanesený bahnem, pískem a místy i odpadky.

„Náhon se musí celý vyčistit, odbahnit, musí se zasanovat klenba, kde to bude nutné, tak se musí doplnit kameny, spárování…“ vypočítává Freiwillig.

A pak už by mohla být nová technická památka na světě - ovšem teoreticky. Papírování někdy trvá dlouho, a někdy se na prohlášení čeká i několik let.

autor: sas
Spustit audio