Technická univerzita v Liberci bude vyučovat tkáňové inženýrství

31. květen 2012

Na Technické univerzitě v Liberci se začne vyučovat tkáňové inženýrství. Navazuje tak na úspěšný výzkum v oblasti nanomateriálů, ve kterém je liberecká univerzita průkopníkem. Právě nanotextilie jsou totiž nosičem vhodným pro pěstování buněčných kultur, které by v budoucnu nahradily umělé implantáty.

K otevření nového předmětu se vědečtí pracovníci z liberecké univerzity inspirovali při studijním pobytu v americké Jižní Karolíně. Přispěla k tomu i dlouholetá spolupráce s druhou lékařskou fakultou a s ústavem experimentální medicíny pod vedením Evžena Amlera.

Technická univerzita nedávno vybudovala vlastní tkáňovou laboratoř. Díky ní mohou liberečtí vědci své materiály přímo testovat. Tím se jejich vývoj výrazně urychlí, tvrdí vyučující nového předmětu Petr Mikeš: „Co je velkou výhodou oproti jiným laboratořím je to, že jsme schopni si tady ten daný materiál připravit a i otestovat. To nemá asi nikdo...“

Nanovlákna jsou zhruba tisíckrát tenčí než lidský vlas a odborníci je považují za materiál třetího tisíciletí. Pro pěstování buněčných kultur jsou velmi vhodné, protože dobře simulují přirozenou lidskou tkáň. V laboratorních podmínkách se výsledky bádání skvěle přenáší do výuky a studenti s nimi mohou pracovat.

Po celém světě vědci experimentují s pěstováním chrupavek - zkoušejí vypěstovat náhrady kostí nebo cév. Testují materiály, které by při popáleninách umožnily přirozenou obnovu kůže i na velkých plochách, zkoušejí vypěstovat náhrady chrupavek velkých kloubů, aby už nebylo nutné kolena nebo kyčle při artróze nahrazovat protézami.

autor: Eva Malá
Spustit audio