Tchýnin jazyk si určitě oblíbíte, je nenáročný

30. duben 2022

Jako ideální pokojovku pro cestovatele označuje tchýnin jazyk plzeňská designérka pokojových rostlin Simona Bratršovská. Rostlina totiž vydrží poměrně dlouho bez zálivky.

Na péči nenáročný tchýnin jazyk Sansevieria trifasciata si svůj český název vysloužil díky svým listům. „Listy jsou úzké, dlouhé a na konci zašpičatělé, jako takový špičatý jazýček,“ usmívá se Simona Bratršovská, designérka pokojových rostlin z Plzně. Podotýká, že tchýnin jazyk se pěstuje právě kvůli kráse listů. Pěstitelům se málokdy podaří, aby také vykvetl.

Jako každá pokojovka, také tchýnin jazyk prospívá při pravidelném hnojení tekutým hnojivem nebo hnojivovými tyčinkami. Rostlinu přihnojujte od března do října.

Tchýnin jazyk nenechávejte stát ve vodě

Jak Simona Bratršovská vyzdvihuje, tchýnin jazyk nepotřebuje častou zálivku: „Tato pokojovka je raději, když si jí téměř nevšímáme. Stačí kontrola jednou za čtrnáct dní, určitě ne dřív. Květináč necháváme celý proschnout a teprve potom zaléváme. Zálivka může proběhnout i jednou za tři týdny.“

Můžete tedy na dvě až tři neděle odjet, tchýnin jazyk nechat doma a nedělat si o něj starosti. S ohledem na to se dá považovat za pokojovou rostlinu ideální pro cestovatele. Škůdci a choroby tchýnin jazyk obvykle nenapadají, největším nebezpečím je pro něj přelití, rozhodně by nikdy neměl stát ve vodě.

Mezi klady tchýnina jazyka je možné započítat i to, že mu dlouho trvá prokořenění květináče. Nemusí se tudíž každoročně přesazovat. „Můžeme skoro počkat na to, až praskne květináč, a teprve potom tchýnin jazyk přesadit,“ radí designérka pokojových rostlin.

Kolik světla tchýninu jazyku nejlépe vyhovuje? V jaké teplotě se mu nejlépe daří? Je pravda, že pročišťuje vzduch v místnosti? Poslechněte si rozhovor se Simonou Bratršovskou.

Spustit audio