Taxislužba pro seniory v Liberci: Vozí lidi k doktorům i na kafe, ale nesmí vyjet mimo město

12. říjen 2016

Zájem o taxislužbu pro seniory v Liberci roste. Na rozdíl od jiných společností, které tuto službu provozují, Komunitní středisko Kontakt kromě obvyklých návštěv zdravotních a sociálních zařízení vozí seniory i za kulturou nebo na přátelské návštěvy. Trápí je ale jedna věc. Auto nemůže opustit hranice města, takže se nedostanou ani do blízkých obcí nebo vedlejšího Jablonce nad Nisou.

„Nejčastěji jezdíme k doktorům, do nemocnice na rehabilitace, ale často taky na kafe, návštěvy. Jednou za čtrnáct dní ve středu nebo ve čtvrtek mají senioři sraz v hospůdce, kam je svážíme,“ popisuje řidič speciálního taxi Michal Šimerle, jak služba funguje.

Senior taxi v Sokolově

Taxislužba vozí seniory třeba i na nákup. O taxíka Maxíka je mezi seniory velký zájem, jediné, co středisko Kontakt trápí, je to, že nemůžou jet za hranice města. „Nemůžeme vyhovět poptávce seniorů se Stráže nad Nisou, která je samostatnou obcí a my tam jezdit nesmíme,“ říká Michal Dufek, ředitel Komunitního střediska Kontakt v Liberci, které službu provozuje.

„Maminka jezdí taxíkem Maxíkem do stacionáře každý den, říká, že jezdí do práce,“ říká Helena Čekánková a pokračuje: „Jsme spokojení, na autobus by ani nedošla.“

Středisko Kontakt se bude snažit v příštím roce služby rozšířit, vše záleží na domluvě s nadací Konto Bariéry a taky s městem.

autor: Eva Malá
Spustit audio