Systém sdílení lékařů mezi nemocnicí a krajskou záchrankou by se mohl z Jičína rozšířit dál

18. duben 2018 10:40

Nemocnice v Jičíně a vedení krajské Záchranky už mají výsledky testů systému sdílení lékařů. Podle obou organizací funguje a systém by se mohl rozšířit i do dalších nemocnic.  A jak funguje? Několik dní v měsíci si může v případě potřeby záchranka vypůjčit na výjezdy lékaře z nemocnice a může tak ulevit svým doktorům, kterých má stále nedostatek. 

Do systému sdílení lékařů jsou v Jičíně momentálně zapojeni čtyři lékaři. Těm vedení nemocnice určí na den, kdy mají být k dispozici i pro Záchranku, takovou práci, kterou mohou kdykoli přerušit.

Tedy například práci v administrativě, říká jeden ze zmíněného kvarteta doktorů Jiří Nový: „Může to být třeba anesteziolog, který ten den má na starosti psaní takzvaných premedikací, to znamená, to jsou přípravy před operačními výkony pacientů, kteří jdou druhý den na sál. To je věc, která se dá udělat hned teď, nebo se dá udělat za hodinu."

Nijak se to tedy prý nedotkne ani pacientů ani kvality poskytované péče. Výjezdy průměrně trvají zhruba půl hodiny až hodinu a jsou obvykle jeden až dva denně a navíc jen zhruba čtyři až pět dní v měsíci. Lékařům tak zbývá dost času na práci pro nemocnici jako takovou.

Lékař (ilustrační foto)

A tak se zdá, že jsou všichni spokojeni - pro nemocnici lékař danou práci stejně odvede, navíc nemocnice dostává od záchranky kompenzaci. Záchranka ušetří na mzdách a tolik jí nebolí nedostatek lékařů a doktor pocítí výjezdy na výplatní pásce - přestože po dobu, kdy je na výjezdu, ho nemocnice neplatí.

Ředitel krajské záchranky Libor Seneta potvrdil, že testovací provoz ukázal životaschopnost myšlenky: „Smluvně je to dobře zajištěné. Každý měsíc se vyrovnáváme jak s nemocnicí, tak s lékaři. To znamená technicky, legislativně, organizačně to proveditelné je. A druhá věc je, že tam kde ty lékaře nemáme, tak tento systém, jak jsme si ověřili, nám dovoluje tohle rozšířit i jinam."

Strach z očkování

Když to funguje v Jičíně, mohlo by i na dalších místech. Tahle zjednodušená rovnice má sice pár háčků, třeba ten, že záchranka by měla mít sídlo přímo v areálu nemocnice nebo přinejhorším poblíž, ale podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Aleše Cabicara z TOP09 se kraj coby zřizovatel kloní k rozšíření systému i na další nemocnice.

„Já mám představu o tom, že bychom mohli tento systém zkusit následně v Oblastní nemocnici Trutnov, Oblastní nemocnici Náchod a uvidíme, jak se bude vyvíjet situace v Rychnově nad Kněžnou. Pakliže to bude možné, tak bychom to chtěli do budoucna ve všech krajských nemocnicích," říká Aleš Cabicar.

Na rozšíření do dalších nemocnic si ale nejspíš ještě počkáme, kraj si se záchrankou nejdřív musí opravdu důkladně vyhodnotit výsledky provozu z Jičína.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související