V Jičíně testují unikátní systém sdílení lékařů i dat

18. listopad 2017 10:55

Nový projekt tzv. sdílení lékařů testuje od začátku října Oblastní nemocnice Jičín a.s. Ve spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Královéhradeckého kraje vytipovala sedm z nich, které v určené směny „půjčuje“ místnímu výjezdovému středisku.

Lékaři jsou připraveni vyjet do dvou minut od chvíle, kdy jim z dispečinku záchranné služby přijde výzva.

Pokud se systém osvědčí, uvažuje se o jeho využití i v dalších střediscích. Zároveň oba subjekty sdílejí mezi sebou také zdravotní dokumentaci ošetřených pacientů.

Ve zdravotnictví chybí desítky lékařů a situace se bohužel týká i Královéhradeckého kraje. Jednou z možností, jak zajistit potřebnou péči od dostupných lékařů, je změna ve využití jejich pracovní doby.

Proto se v Jičíně nyní zkouší nový pilotní projekt, který umožňuje v rámci platné legislativy střídat v jedné směně práci lékaře v nemocnici a lékaře na záchrance. Sedm odborníků z jičínské nemocnice se tak zatím zkušebně na jeden den v měsíci stává tzv. pohotovostním lékařem záchranné služby, který je připraven okamžitě po pípnutí pageru vyrazit. Výjezdové středisko totiž sídlí v areálu nemocnice a výjezd je tak okamžitý, do dvou minut.

Oblastní nemocnice Jičín

Výhody jsou na všech stranách. Po dobu výjezdu dostává lékař mzdu za odvedenou práci od záchranné služby a zároveň za celý den odměnu za držení pohotovosti. Záchranná služba dále platí nemocnici za to, že si lékaře „vypůjčila“.

Vytipovaní lékaři jsou v systému zařazeni zcela dobrovolně a mimo něj se záchrannou službou běžně spolupracují. Jde o šest lékařů a jednu lékařku, z nichž tři pracují na interním oddělení, dva jsou anesteziologové a dva chirurgové.

Testovaný způsob se líbí i zřizovateli obou organizací, Královéhradeckému kraji.

Za měsíc a půl provozu bylo odborníky z ON Jičín a.s. odslouženo celkem 9 takovýchto směn, přičemž vyjeli k 16 případům. Dalším pozitivem je i fakt, že tímto způsobem se ke spolupráci se ZZS KHK připojili dva noví lékaři.

Současně se zmíněným systémem sdílení lékařů v Jičíně je od prázdnin v ostrém provozu také elektronické odesílání zpráv od záchranné služby přímo do nemocničního informačního systému. Při předání pacienta v nemocnici tedy již není předávána zdravotní dokumentace v papírové formě, ale jen v elektronické. To celý proces významně zjednodušuje.

autoři: Magdaléna Doležalová , baj
Spustit audio

Související