Svezte se parním vlakem Českým rájem! Tuto sobotu 4. června

16. říjen 2017

Železniční fanoušci se v sobotu 4. 6. chystají do Českého ráje a Podještědí. V 8 hodin vyrazí z turnovského nádraží zvláštní parní vlak tažený parní lokomotivou řady 475.1, takzvanou Šlechtičnou. Parní vlak s fotogenickou lokomotivou v čele bude celou sobotu křižovat severní Čechy při nostalgické parní jízdě nazvané Od Českého Ráje po Ještěd aneb Rybička na páře.

Lokomotiva řady 475.1, která pro svůj elegantní vzhled dostala přezdívku Šlechtična, byla původně určená pro vozbu dálkových rychlíků, osobních vlaků a také pro dopravu rychlých nákladních vlaků. Dnes je opravdovou královnou českých parních vlaků. Provozuschopný exemplář této legendární typové řady udržují železniční nadšenci z Plzně. Jejich svěřenkyně bude hlavní hvězdou celodenní železniční pouti, která obsáhne dva okruhy, dopoledne zajíždí na Českolipsko, odpoledne se vrací Podještědím přes Liberec do Českého ráje.

V 8:30 dorazí vlak do Mnichova Hradiště, v 10:42 má dorazit do České Lípy. Dále pokračuje přes Jedlovou, Českou kamenici, Benešov nad Ploučnicí, Františkov. V České Lípě je zpět po třinácté hodině, odkud odpoledne míří na Jablonné v Podještědí a Liberec.

Cesta z České Lípy vede po legendární trati 086, přezdívané Severočeský Semmering. V kulise Lužických hor jsou zasazeny nádherné nádražní budovy z režného zdiva, tunely, oblouky a impozantní novinský viadukt. Parní lokomotiva překonávající viadukt sklenutý nad Kryštofovým Údolím v Podještědí určitě přiláká spousty železničních fanoušků.

Krásný pohled nabídne i cesta vlaku přes sychrovský viadukt a tunel při návratu z Liberce zpět do Turnova, kam se vlak vrací před osmou večerní.

autor: David Hamr
Spustit audio