Svatý Kopeček, víno a Moravští Charváti

15. říjen 2022

Mikulov je centrem oblasti, jíž se říká Pálava a vyniká nejen malebnou krajinou, připomínající svými siluetami a geomorfologií Toskánsko, ale také vínem. A právě s vínem souvisí většina starodávných obřadů a rituálů, ale i písní, které lze v Mikulově slyšet. A to nejen na vinobraní, ale i při jiných slavnostech.

Svatý Kopeček, víno a Moravští Charváti

Přímo v Mikulově se lze totiž setkat také s lidovými zvyky a písněmi Moravských Charvátů, kteří se na jižní Moravě usadili už v 16. a 17. století. A jejich lidové tradice písně udržuje v Mikulově soubor Pálava, který pořádá festival Sousedé a udržuje také archaické vinařské zvyky - jako je např. zarážání hory.

A mimo to se v Mikulově daří dobrému vínu a vinařům, jako je Petr Marcinčák. Ten má jednu ze svých vinic přímo na Svatém Kopečku, jmenuje se svatá a je v režimu biodynamického zemědělství, takže je o ní pečováno stejně, jako v dávné historii, tedy zcela bez chemie a s láskou. V Mikulově natáčela s folklórním souborem Pálava a vinařem Petrem Marcinčákem za zvuků souboru Pálava, Gajdošské muziky souboru Pálava a souboru Břeclavan Markéta Ševčíková.

 

Spustit audio