Studenti v Turnově se bouří proti stěhování výuky do jiné budovy

29. září 2015

Výuka obchodní akademie a hotelové školy v Turnově se rozdělila do dvou budov. Ty jsou od sebe vzdálené dva kilometry. Teoretická výuka od září probíhá v Alešově ulici, praktická výuka ve Zborovské. To se studentům nelíbí.

Stěžují si na horší podmínky a hlavně na špatnou komunikaci s ředitelkou školy. Sepisují proto petici, ve které požadují její odvolání. Situaci ve škole uklidňoval i hejtman Libereckého kraje.

Ten se s vedením a pedagogickým sborem školy a studenty sešel v tělocvičně v Alešově ulici. Poslechl si stížnosti studentů a jejich rodičů i stanovisko školy. Podle jednoho z iniciátorů protestu - maturanta Petra Berana problém vznikl kvůli tomu, že je nikdo o změnách neinformoval.

„Nikdo nám nepodal informaci o tom, kdy se bude stěhovat. Na konci roku nám paní ředitelka řekla, že dva roky se ještě nebude nic dít. Že mi odmaturujeme ještě na té staré budově. A tak vznikly všechny tyhle protesty, že nejedná o těchto velmi důležitých informacích, které jsou velmi důležité pro studenty i jejich rodiče," řekl Petr Beran.

Podle ředitelky školy Mileny Lednejové pedagogové informace dostali včas. „Poslala jsem to všem učitelům hned 2. července, kdy jsme se rozhodli, že výuka bude v Alešově ulici. Část učitelů si tento email přečetla. Při dnešních sítích se to všichni včas dozvěděli."

Studenti kromě neinformovanosti si stěžují i na horší podmínky v Alešově ulici. Davidovi Simonidesovi vadí třeba vzdálenost mezi budovami. „V zimním období budeme chodit na tělocviky do Skálovy ulice, což je asi 25 minut cesty odtud. Potom třeba šatny, které tady máme. Máme malou skříňku. Nebo jídelna, kde je 600 stravujících a jídelna má 35 míst využitelných k sezení."

Podle Petra Berana dalším důvodem k protestu je zastrašování studentů ze strany ředitelky. „My jsme navrhli protest, kdy jsme pokojně chtěli vyjádřit svůj názor, příště bychom chtěli pozměnit to, aby nás vedení spravilo o tom, co se děje. Jenže 1. září, když jsme vešli do budovy školy ve Zborovské ulici, tak asi deset vteřin na to paní ředitelka přišla za námi dvěma, ještě tam byli asi dva studenti a řekla nám, že pokud budeme dělat nějaké problémy, tak bychom vůbec nemuseli odmaturovat nebo k té maturitě vůbec dojít."

To ale ředitelka odmítá. „Tak to určitě nebylo. Já jsem jim jenom říkala, že jsou ve čtvrtém ročníku, a že by se měli zaměřit na to, aby úspěšně složili maturitní zkoušku."

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN) připustil, že ředitelka v komunikaci s rodiči selhala. „To je určitě selhání v komunikaci s rodiči. Což je samozřejmě podstatná náplň fungování paní ředitelky. Ale rozhodně si nemyslím, že by jmenování nového ředitele přispělo k tomu, že by ty dva tábory spolu začaly mluvit."
Hejtman odvolání ředitelky navrhovat nechce. Kraj bude dál o situaci jednat s vedením školy i města. Variant, zatím jen teoretických, je podle něj několik.

autor: Eva Malá
Spustit audio