Studenti liberecké univerzity chtějí sehnat kostní dřeň pro bývalou studentku

10. duben 2013

Bývalá studentka liberecké univerzity Vendy, teď matka dvou malých dětí, onemocněla leukémií. Nadějí pro ni i desítky stejně nemocných je kampaň na podporu dárcovství kostní dřeně, kterou spustili současní studenti univerzity. Leukémie nebo také „bílá nemoc" je nádorové onemocnění, které postihuje tvorbu krve.

Příznaky leukémie jsou velice pestré. Nemoc může zpočátku vypadat jako chřipka. Pacienti bývají unavení, slabí a mají teploty. Vendula, které teď chtějí pomoci studenti z liberecké univerzity, onemocněla leukémií loni v prosinci. Bohužel ve svém okolí nenašla vhodné dárce krvetvorných buněk.

Je na tom moc špatně, říká organizátor kampaně Daruj kostní dřeň, místopředseda Studentské unie Technické univerzity v Liberci Daniel Šimek. Přestože ví, že pravděpodobnost nalezení vhodného dárce je malá, naděje se nevzdává.

„Protože ji to zaskočilo takhle nedávno, tak se snaží rozjet kampaň co nejrychleji, aby měla co nejvyšší šanci na to, aby se jí pomohlo," říká.

Pomocnou ruku s kampaní studentům podali odborníci z IKEMu. Z přednášek se zájemci o dárcovství kostní dřeně dozvěděli vše potřebné. Podle lékařky z Českého registru dárcovství krvetvorných buněk Lenky Záhlavové zhruba třetina pacientů najde svého dárce v rodině.

Pokud takové štěstí nemá, je nutné hledat vhodného nepříbuzného dárce v národních a mezinárodních registrech.

„V České republice existují dva registry dárců. V pražském registru máme kolem 21 000 dárců, pak ještě existuje registr v Plzni, který má přes 40 000. Přestože v českém registru je přes 60 000 dárců, v celém světě je to 12 milionů, tak přesto někteří pacienti nenajdou svého dárce ani v tomto množství," podotýká Lenka Záhlavová.

Zájemce o vstup do registru musí být ve věku od 18 do 35 let. Musí vážit více než 50 kilogramů a je třeba, aby byl v dobrém zdravotním stavu. Podle koordinátorky Českého registru dárců krvetvorných buněk Gabriely Hoškové existují dva způsoby, jak kostní dřeň od dárce získat.

Akce Darujte krev s Českým rozhlasem, která se koná při příležitosti Světového dne dárců krve.

„Odběr kostní dřeně v celkové anestezii, kdy se jedná o operační zákrok. A potom je druhý způsob odběru, což je odběr na speciálním přístroji, na separátoru, kdy ten člověk po čtyřdenní stimulaci, kdy se mu podává speciální přípravek, který způsobí pomnožení těch krvetvorných buněk a vyplavení do krevního oběhu, tak díky tomuto přístroji potom ty buňky získáme zpátky," vysvětluje Hošková.

Vstoupit do registru dárců se na Technické univerzitě v Liberci rozhodlo zatím 35 lidí. Ostatní si to rozmýšlí:
„Pomůže to nějakým lidem. Když by se to stalo třeba i nějakým blízkým, kdybych byl vhodným dárcem, tak by mě to potěšilo."
„Teď o tom uvažuji, ale rozhodnutá ještě nejsem."
„Ne, neuvažoval jsem o tom. Možná kvůli strachu z bolesti."

Mobilní tým pracovníků z IKEMu se do Liberce vrátí. Přijede 22. dubna a začne potenciálním dárcům odebírat vzorky krve.

autor: Eva Malá
Spustit audio