Studenti a senioři budou od září cestovat o 75 % levněji

26. červen 2018 08:44

V září začnou v Libereckém kraji platit nové ceny jízdného ve veřejné dopravě. Studenti a senioři budou jezdit za čtvrtinu ceny.

Výhodné budou jednotlivé jízdenky pro studenty a seniory, říká hejtman Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj: „Cena bude dvacet pět procent, to znamená, když pojede senior, dítě či student na jednotlivou jízdenku, bude platit jen pětadvacet procent běžné ceny.“

Podle Půty toto zvýhodněné čtvrtinové jízdné dostanou senioři nad 65 let a studenti nově nejenom na cestu do školy, ale na veškeré jízdenky, které si zakoupí.  O tom, že senioři a studenti budou mít jízdné se slevou ve výši 75 %, rozhodla v březnu tehdejší vláda ANO v demisi.

Přehlednější a levnější

Podle hejtmanství budou tarify přehlednější a cestujícím se vyplatí pořídit si elektronickou jízdenku. S tou budou moct jezdit o 20 % levněji než při nákupu papírových jízdenek.

Aby lidé mohli výhodné jízdné využívat, musí mít krajskou kartu Opuscard, k placení jednotlivého jízdného cestujícím stačí přenosná anonymní karta, která stojí 50 korun a cestu může zlevnit až o třetinu.

Cestující (ilustrační foto)
autor: sas | zdroj: ČTK
Spustit audio