Střední Čechy zasypal sníh, Kladno vyhlásilo kalamitní stav. Potíže mají vlaky i autobusy

3. únor 2019 09:36

Husté sněžení zkomplikovalo v neděli dopravu na středočeských silnicích a železničních tratích.  Potíže mělo i hlavní město, kde navíc meteorologové zaznamenali bouřku.

Kladno kvůli hustému sněžení vyhlásilo v neděli odpoledne kalamitní stav. Veškerá technika je podle primátora Dana Jiránka z ODS v ulicích a soustředí se na hlavní tahy, trasy autobusů a křižovatky do kopce. 

Primátor zároveň obyvatele varuje před chozením do lesů a parků, kde může ze stromů padat těžký sníh. Ten může například za propadnutí střechy sportovní nafukovací haly ve Vlašimi na Benešovsku. "Událost se obešla bez zranění, uvnitř naštěstí nikdo nebyl," řekl  mluvčí krajských hasičů Petr Svoboda.

Mluvčí společnosti Ropid Filip Drápal rovněž poznamenal, že největší problémy se zajištěním dopravy mají nyní autobusy na Kladensku. "Pokud někdo nepotřebuje jet z Kladna do Prahy a v opačném směru, ať raději nevyjíždí," poznamenal. 

Dálnici D8 na osmém kilometru ve směru na Prahu dopoledne zhruba na půl hodiny zablokovaly tři kamiony, které uvízly na špatně sjízdné vozovce. "Muselo se počkat na cestáře, až dálnici upraví. Doprava byla odkláněna na Úžice," uvedla mluvčí policie Eva Hašlová.

Před 10:00 se podařilo obnovit provoz pro osobní auta, která úsekem začala opatrně projíždět. Nákladním autům policie nedoporučovala pokračovat v jízdě po dálnici.

Řidiči si stěžovali především na neupravené dálnice D1, D4 a D3. Silničáři je sice protáhli, ale krátce poté je znovu pokryl sníh.  "V rámci kraje máme venku asi 130 sypačů," poznamenal po sedmé hodině ranní dispečer středočeské správy a údržby silnic Vladimír Krejča. 

Kvůli sněhové nadílce eviduje elektrárenská společnost ČEZ 30 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky menších. Bez elektřiny je přes 20 000 odběratelů, hlavně ve Středočeském a Plzeňském kraji.

"Ve Středočeském kraji jde hlavně o Příbramsko a Benešovsko," uvedla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Situace se oproti ránu nicméně zlepšila, protože kolem 10:00 bylo bez proudu celkem 28 000 odběratelů.

Stromy přes silnice i koleje

Práci měli i hasiči, kteří často vyjížděli k popadaným stromům. Ty končily nejen na silnicicích, ale i na železničních tratích. Řada vlakových spojů proto nevyjela nebo měla zpoždění. 

Spadlý strom je ve středních Čechách na tratích v úsecích Beroun - Karlštejn a Zdice - Písek. Auto blokuje trať u Velvar. Na řadě tratí jsou také zaváté výhybky, které je třeba omést což působí kratší zpoždění.

Kvůli sněhové kalamitě je také podle webu ČD přerušen provoz v hlavním městě v úseku Masarykovo nádraží - Praha Holešovice.

Potíže měly také autobusy, mnohé z nich nezastavovaly na zastávce v kopcích, protože by se nerozjely. 

Kvůli sněžení v neděli ráno nejezdily autobusy mezi Solopisky a Vonoklasy u Prahy, Dobročovicemi a pražským sídlištěm Rohožník, Kouřimí a Českým Brodem na Kolínsku nebo mezi Kralupy nad Vltavou na Mělnicku a Velvary na Kladensku. Potíže měly autobusy také v Hradištku u Prahy.

Také metropoli zasypal sníh a sněžení brzy ráno doprovodila i bouřka. Blesky v zimě jsou přitom neobvyklé. V Praze na Karlově se podle meteroložky pozorovatelky Lenky Kučerové zablesklo celkem čtyřikrát a bouřku doprovázela špatná viditelnost. "Ty blesky byly poměrně dost významné," doplnila. 

autor: Redakce stanice Region-střední Čechy | zdroj: ČTK
Spustit audio