Strakapoud i datlík potřebují k životu mrtvé dřevo. Nachází v něm potravu

13. květen 2024

Tlející dřevo v šumavských lesích může na někoho působit nehezky. Jenže odumírající nebo odumřelé stromy v různém stádiu rozpadu, mají svůj nezastupitelný význam. Takové dřevo poskytuje potravu a životní podmínky mnohým živočichům.

Mnoho návštěvníků při pohledu na tlející stromy, které třeba ještě stojí, nebo už leží na zemi, tvrdí, že se jedná o mrtvé dřevo. Fakticky mají pravdu, jenže toto mrtvé dřevo je plné života. Rozpadající se dřevní hmotu, postupem desítek let obsazují stovky druhů brouků, hub, lišejníků, mravenců, ale také ptáků.

„Často se v literatuře udává, že tetřev hlušec, jeřábek lesní jsou vázáni na mrtvé dřevo. Nicméně mrtvé dřevo v těch biotopech je doprovodným jevem toho přírodě blízkého hospodaření. Přímo není vázán na mrtvé dřevo, i když jej využívá například v pohybu, ale je to spíše znak citlivého hospodaření," říká ornitolog Správy Národního parku Šumava Aleš Vondrka.

Tedy, i když tetřev nebo jeřábek odumřelé dřevo pro svůj život vyloženě nepotřebuje, jeho výskyt je s ním nepřímo svázán. Jsou ale druhy ptáků, které ke svému životu tlející dřevo nutně potřebují.

„U řady druhů by to bez tlejícího dřeva nešlo, protože by nenalézaly potravu. To je příklad strakapoudů, datlíka tříprstého. Hnízdní příležitostí je pak pro puštíka bělavého nebo řady pěvců. Třeba rehek zahradní se začal ve velké míře šířit po kůrovcové gradaci, kdy vznikla celá řada zlomů, souší. Začal hnízdit v těchto biotopech, což byla věc do té doby neznámá," dodává ornitolog.

Tlející dřevo je prostě a jednoduše bohatstvím lesa. A tak je potřeba na něj pohlížet a to nejen na Šumavě. I v hospodářských lesích by mělo zůstávat určité procento stromů k zetlení. Ostatně, Správa Národního parku Šumava i v těch lokalitách, kde se zasahuje proti kůrovci, nechává desítky procent dřevní hmoty na místě.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.