Stovky klientů BG Travel za neuskutečněné zájezdy nic nedostanou

25. červenec 2012

Pojišťovna Generali odmítá zaplatit škody klientům zkrachovalé liberecké cestovní kanceláře BG Travel, která vyhlásila úpadek. Je to vůbec poprvé, co odmítla pojišťovna zákazníky odškodnit.

Paní Bušková za rodinný zájezd do Primorské zaplatila dvacet jedna tisíc korun. Dovolenou objednala i zaplatila prostřednictvím internetu 1. července. Poté, co se dozvěděli o úpadku cestovní kanceláře, si narychlo vyjednali jinou dovolenou a vrátili se teprve v půlce července.

Nikdo je o aktuální situaci neinformoval. A ani majitelka cestovní kanceláře Marcela Pavelková, přes mailové sliby, nakonec podepsanou smlouvu neposlala. V pojišťovně Generali Kateřině Buškové pouze poradili, že má poslat formulář o škodě.

Teď se Buškovi dozvěděli, že žádné vyrovnání nebude. O své peníze Buškovi z Teplic přijít nechtějí. Kromě trestního oznámení na Marcelu Pavelkovou zvažují i další kroky: „Vyzkoušíme se zapojit do insolvenčního řízení a také celou věc řešit s Generali... Protože oni věděli, že ta cestovka není dostatečně pojištěná, ale čekali, co se z toho vyvine.“

Pojišťovna Generali totiž odmítá klienty odškodnit. BG Travel měla smlouvu jen na sto dvacet tisíc korun, říká mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Podle Ministerstva pro místní rozvoj ale pojišťovna musí odškodnit všechny a peníze pak vymáhat po cestovní kanceláři. Jiří Cívka ovšem tvrdí opak.

Asociace cestovních kanceláří je ale na straně poškozených turistů, potvrzuje Kateřina Petříčková: „Z dostupných informací se právě v tomto případě může jednat o podvodné jednání... Nicméně zákon i v případě podvodného jednání hovoří naprosto jasně – pojišťovna není oprávněna odmítnout pojistné plnění, i přestože se dozví že cestovní kancelář vědomě poskytla neúplné nebo nepravdivé podklady.“

Tepličanka Kateřina Bušková přiznala, že ji nenapadlo ověřovat si pojištění cestovní kanceláře - pokládala to za samozřejmost. Příště už bude opatrnější. „Zvážím to, zda nebudeme příště na dovolenou jezdit sami, nebo jen s cestovkami, které jsou delší dobu na trhu. I tam se ale může stát to, co se stalo nám.“ konstatuje Kateřina Bušková.

autor: hau
Spustit audio