Sto padesát řemeslníků se o víkendu představí v Turnově

27. květen 2011

V Turnově začalo 16. řezbářské sympozium. Jeho výsledky tentokrát uvidí lidé na víkendových staročeských řemeslných trzích v muzeu Českého ráje. Představí se na nich hlavně výrobci, kteří se snaží udržet tradiční česká řemesla.

Na Dlaskově statku pracuje od středy asi dvacítka řezbářů. „Většinou si každý s sebou převeze nějakou rozpracovanou věc, třeba nějaký reliéf, protože za těch pár dní se nedá nic plnohodnotně udělat,“ říká jeden z organizátorů sympozia Karel Hajn s tím, že on sám si připravuje velkou polynéskou sochu pro libereckou zoo.

Díla řezbářů lidé uvidí v sobotu u Kamenářského domu, který patří k turnovskému muzeu Českého ráje. Jeho ředitelka Vladimíra Jakouběová tentokrát osobně vybírala řemeslníky, kteří se tam představí na jednom z největších řemeslných trhů. „Turnov je skutečně akcí prestižní a my vybíráme z databáze, kde je tisíc lidí, těch sto padesát, kteří mají tu čest se zajet.“ Do Turnova tak nepřijedou prodejci - ale ti, kteří se snaží stará česká řemesla uchovat.

Turnovské prodejní staročeské řemeslné trhy doplní i letos koncerty a divadelní vystoupení. Sobotní program je laděný spíš lidově a vejde se do něj i muzejní noc. Ten kdo přijde v neděli si užije i tradiční etnofestival.

Pokud se na staročeské trhy v sobotu odpoledne vypravíte, můžete se tam osobně setkat také s námi - Český rozhlas Sever bude mít na turnovských trzích také svůj stánek.

autor: leš
Spustit audio