Stezce pro koně v okolí Brniště na Českolipsku zatím chybí napájení pro zvířata

23. červen 2013

Jezdci na koních se už měsíc projíždějí po nové stezce pro koně v okolí Brniště na Českolipsku. Ta vede lesy i mezi poli a láká nejen koňáky, ale i pěší.

Otestovat stezku byl reportér Tomáš Mařas, společně s Janou Panáčkovou z Podralského nadačního fondu, který stezku udělal a jejím autorem Miroslavem Těšinou. Ten vysvětlil, proč se pustil do vymýšlení právě stezky pro koně:

Do budoucna chce Podralský nadační fond postavit v okolí stezky kompletní zázemí pro koně i ubytování pro turisty.

„Tady v obci je těch koní hodně. Je tu pět nebo šest farem, kde koně mají a kde už se dávno jezdí. Ti lidé si stěžovali, že ta jízda po asfaltu není dobrá. Snažili jsme se vyhledat kličky kolem polí, skrz les a podobná místa."

Cesta po hipostezce může podle Jany Panáčkové začít na jednom ze stanovišť Hastrmanské stezky. Ta je v Brništi už několik let a na zajímavá zákoutí i dřevěné sochy, které jsou podél trasy, láká dospělé i děti.

„Je tam dětské hřiště. Nemusí to být používáno jako začátek stezky, ale je to největší odpočinkové místo tady na těch třiceti kilometrech jezdeckých stezek."

Romantika nechybí

Koňská stezka vede krajinou, kde jezdci míjí kapličky, romantická lesní zákoutí i žlutá pole s řepkou. Jízda na hřbetu koně je na stezce opravdovou romantikou. Pod Brnišťským vrchem se stezkou jede dál k úvazišti v Kamenici u Zákup.

Udělat hipostezku v takové krajině byl podle Jany Panáčkové promyšlený záměr:

„Krajina v okolí Brniště je opravdu krásná. Je to především zemědělská krajina. Protože je ta krajina atraktivní, rozhodli jsme se tu vybudovat nejen Hastrmanskou stezku, ale i stezku pro koně a zpřístupnit tak to okolí veřejnosti."

Korýtka s pitím pro koně zatím chybí. Podle Miroslava Těšiny se na tom pracuje:

„Pití jsme nedořešili, ale připravujeme na fotbalovém hřišti v lese," říká a doporučuje jedno z nejkrásnějších míst stezky.

„Já bych doporučil úvaziště v Kamenici u Zákup. Tam je výhled na oba Bezdězy, po pravé straně kopec Ortel nebo Klíč u Nového Boru, místní kopec Tlustec a Ralsko."

Ti, kteří přijedou s koněm autem, mají na úvazištích dost místa pro zaparkování a mohou se pohodlně připravit na cestu.

Starokladrubský kůň v odchovně v Selmicích
Spustit audio