Šťavnaté vepřové kotlety. Stačí správný postup a maso není suché
O kotletách se říká, že je jejich maso suché. Není to tak docela pravda, stačí zvolit správný postup při jejich přípravě a pak získáme lahodný šťavnatý pokrm, ke kterému se budeme rádi vracet. Navíc je toto jídlo velmi rychlé, nezabere nám příliš času a v servírování můžeme předvést svoji nápaditost a kreativitu.
- 4 vepřové kotlety s kostí po cca 200 g
- Na marinádu: 2 žloutky
- 2 PL oleje
- sůl, mletý pepř
- oblíbené sušené bylinky (bazalka, směs italských nebo francouzských bylinek, bylinkové máslo, ….)
- 2 PL worcesterské omáčky
- trochu polohrubé mouky na obalení
- olej na smažení
Žloutky, olej, worcesterskou omáčku a všechno koření smícháme. Kotlety otřeme vlhkým ubrouskem, lehce je naklepeme, osolíme a potřeme je připravenou směsí. V chladu je necháme alespoň hodinu proležet, klidně však přes noc. Čím déle, tím lépe. Potom je posypeme polohrubou moukou nebo je v ní obalíme a v rozpáleném oleji je opékáme po obou stranách dozlatova. Neopékáme příliš prudce, aby se dobře propekly. Opečené vyjmeme, rozdělíme na talíře a podáváme.
Přílohy: brambory v různých úpravách, zeleninová obloha, saláty.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.