Stavba „rychlospojky“ Liberec – Jablonec: Jak pokračuje?

Nová silnice mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou dostává konkrétní obrysy. Desítky stavebníků pracují na celém 2,5 kilometru dlouhém úseku. Staví i most, který překlene jablonecké údolí. Na jedné jeho polovině je už vylitý beton. Ta druhá bude dokončená během následujících dní.

V Jablonci současně vzniká kruhový objezd. Bagry se zakusují do svahů kolem silnice a pověstné serpentiny pomalu mizí. Stavbu silnice z Liberce do Jablonce má na starosti Josef Tomeš, vedoucí úseku výstaby Ředitelství silnic a dálnic. „Probíhají zemní práce, těží se skalní zářez, provádějí se konstrukce vozovek, práce na velkém mostě, detonáž první půlky,“ popisuje Tomeš.

Na stavbu dohlíží technický dozor Petr Mai. „Jedny z největších problémů při stabě jsou neukáznění řidiči, kteří stavbou projíždějí. Stavba je zatím průjezdná kvůli místním obyvatelům,“ vysvětluje Mai a pokračuje: „Rychlost je tu omezená na 30 km/h a spousta řidičů je nervózních…nedodržují rychlost a ohrožují tu dělníky.“ Silnice začne sloužit řidičům v květnu příštího roku.

Stavba silnice Liberec - Jablonec je stále v plném proudu
autor: Eva Malá
Spustit audio