Stavba heliportu v liberecké nemocnici začne už letos

18. září 2012

Heliport v Liberci by se měl začít stavět už ke konci letošního roku. O jeho výstavbě se v Liberci diskutuje léta. Do této doby plány vždy ztroskotaly na nedostatku peněz. Nemocnice ale přistávací plochu nutně potřebuje. Bez ní by mohla totiž přijít o peníze od zdravotních pojišťoven a dotace na novou techniku.

Zatím vrtulníky létají na zhruba čtyři kilometry vzdálené letiště. Cesta i s překládáním trvá deset až patnáct minut. Zvlášť u těžce zraněných pacientů může složitá přeprava ohrozit jejich život nebo zhoršit jeho zdravotní stav.

„Ten vrtulník by měl být využíván jinak. Je to buďto komedie, kdy ten vrtulník toho člověka transportuje na stejnou vzdálenost od nemocnice, jako je vzdálenost, ze které ho sebral – a pak, když ten člověk přežije, je to v podstatě takové úsměvné. Ale on přežít nemusí – a pak je to tragédie.“ konstatuje přednosta traumacentra Richard Lukáš.

Přistávací plocha bude umístěna ve výšce jednadvaceti metrů a s traumacentrem bude propojena tunelem. Heliport umožní celoroční provoz dvacet čtyři hodin denně a přistávat na něm budou moci i těžké vojenské vrtulníky. Stavba heliportu v liberecké nemocnici by měla stát třicet sedm milionů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio