Status Regionální potravina získalo v Libereckém kraji sedm produktů

16. červenec 2012

Liberecký kraj ocenil v tradiční soutěži sedm produktů, které se mohou nově pyšnit logem s nápisem Regionální potravina. Kraj soutěž vyhlašuje proto, aby podpořil pěstitele, chovatele a producenty, kteří na trh dodávají kvalitní potraviny, a také aby umožnil zákazníkům se lépe orientovat v širokém výběru.

Oceněné potraviny jsou: Kozí kefír z Pěnčína, Dědečkův rohlík z Maškova pekařství, Zrno z Lomnice a lomnickou houbovou paštiku, hruškový mošt z Lažan, český česnek z Bělé a Pelikánův Sýrový mls.

Výrobci, kteří mohou teď své produkty označovat logem Regionální potravina, nejsou všichni ve stejné pozici. Například Josef Pulíček, výrobce kozího bio kefíru, má situaci usnadněnou tím, že nabízí aktuálně velmi žádaný produkt. Lažanský hruškový mošt je také ryze přírodní, stejně jako kefír z Pěnčína. Na trhu má ale mnohem problematičtější pozici. Na rozdíl od kozího kefíru je džusů, moštů a nektarů celá řada.

Když si spotřebitel vybere produkt se značkou Regionální potravina, nesáhne podle odborníků na zemědělství a zdravou výživu vedle.

autor: sas
Spustit audio