Starostové z Českolipska představili vlastní varianty vedení elektřiny do Šlukovského výběžku

9. duben 2014

Společnost ČEZ plánuje postavit koridor stožárů velmi vysokého napětí z Varnsdorfu na Děčínsku přes Svor až k Novému Boru na Českolipsku. Sloužit má jako záložní vedení vysokého napětí do Šluknovského výběžku. Při silném větru nebo i sněhové vánici tam totiž dochází k výpadkům proudu. Stožáry přes Lužické hory ale nechtějí starostové Novoborska na Českolipsku. Veřejnosti proto představili ve Svoru na Českolipsku další varianty.

Lidem vadí plán ČEZu vést záložní vedení velmi vysokého napětí pro Šluknovsko na Děčínsku přes obec Svor a Lužické hory koridorem stožárů.

„V podstatě pracovníci ČEZu mají enormní zájem toto vedení protlačit a postavit, když to řeknu zkráceně. Požádali jsme pana doktora Habrycha, který patří ke špičkovým pracovníkům u nás, co se týká energetiky, aby nám připravil různé varianty zásobení Šluknovska elektrickou energií," vysvětluje starosta Okrouhlé a předseda Svazku obcí Novoborska Jiří Vosecký ze SLK, proč se uskutečnilo veřejné setkání.

Podle něj připravil Richard Habrych hned několik variant. „To je od první varianty, která je nejhorší, to znamená příhradové stožáry, až po varianty různého kabelového vedení," doplnil starosta.

I podle Richarda Habrycha je nejjednodušší tak varianta, kterou navrhuje Jiří Vosecký. „Nejjednodušší by bylo, kdyby se skutečně Velký Šenov, což je poslední rozvodna na straně Šluknovského výběžku, napojil na německou soustavu. Pomocí stejnosměrné spojky je to technicky možné," upřesňuje Habrych.

Představení všech možných variant vedení elektřiny na Šluknovsko nebylo ještě ani v polovině a někteří lidé už opouštěli sál kulturního domu.

„Já jsem naštvaná, že to tady není k věci. Nás zvou jako občany a povídají si tam technické věci, kterým nerozumím. Já potřebuju fakta. Potřebuju ten ČEZ, potřebuju vědět, že přijde někdo z toho Šluknova a že nám řekne, proč oni to tam potřebují, tu realitu, která je," stěžovala si jedna z účastnic setkání.

ČEZ zatím zvažuje všechny varianty

Na setkání skutečně nebyl nikdo ze Šluknovského výběžku. Proč nepřišli zástupci ČEZu, na to měl Jiří Vosecký, předseda Svazku obcí Novoborska jednoduché vysvětlení.

„Tak já nevím. My to zveřejníme tak, aby to všichni našli. Když to umí najít novináři, proč by to nemohli najít zástupci ČEZu," poznamenal Vosecký.

Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové není ještě jasné, jaká varianta nakonec do Šluknovského výběžku energii přivede.

„My v současné době stále zvažujeme všechny možné varianty, které přichází v úvahu. Jisté je, že bude vybraná varianta, která bude co nejšetrnější k životnímu prostředí. Samozřejmě s ohledem na ekonomické a proveditelné ukazatele," uvedla mluvčí.

O termínu výstavby se zatím podle Soni Holingerové mluvit nedá. Nejprve se musí dojít ke společné shodě všech zainteresovaných stran.

Spustit audio