Starostové v Libereckém kraji se setkají kvůli vyloučeným lokalitám

6. září 2011

Liberecký kraj svolá schůzku starostů, na které se bude mluvit o vyloučených lokalitách. Komunální a krajští politici by se na ní měli dohodnout, jak uklidnit situaci a předcházet konfliktům. Ještě předtím ale došlo k roztržce mezi vedením kraje a radnicí v Novém Boru.

Krajskému radnímu Pavlovi Petráčkovi se totiž nelíbila kritika ze strany novoborského starosty Jaromíra Dvořáka. Proč, na to se Šárka Škapiková zeptala přímo Pavla Petráčka.

„Dostal jsem informaci od pana starosty nebo alespoň jsem četl v médiích že Liberecký kraj dělá mrtvého brouka právě po té politické linii že jsme se nechtěli vyjádřit k tomu co se stalo v Novém Boru, k tomu mačetovému útoku. Já myslím že tomu tak není.“ říká krajský radní pro sociální věci, Pavel Petráček.

S jeho slovy ale nesouhlasí novoborský starosta Jaromír Dvořák: „Tahle otázka byla v tom smyslu, jestli se někdo z kraje zajímal z politiků a já musím říct že se nezajímal.“

„Liberecký kraj má svého koordinátora pro národnostní menšiny, který se v tom území pohybuje – nejen teď. Máme neziskové organizace, které působí přímo v terénu také celou dobu, Liberecký kraj má projekt služby sociální prevence, takže díky tomuto projektu se snažíme pomáhat v těchto oblastech. Nízkoprahová zařízení a podobně – to jsou věci, které ani nemusí vedení Novoborska vidět technicky že takhel fungují, ale fungují.“ argumentuje Pavel Petříček.

To novoborský starosta nepopírá, ale upozorňuje, že to je věc úředníků, a ne politiků: „Pokud jsem volal úředníkům a potřeboval jsem některá stanoviska, tak mi je vždycky poskytli. V tomto případě musím říct že ta komunikace byla v pořádku.“

A navíc Jaromír Dvořák má za to, že teď už se situace vysvětlila a po počátečních rozmíškách mezi krajem a Novým Borem došlo ke shodě: „Nyní i vedení Libereckého kraje pochopilo že je potřeba tu situaci řešit – že to skutečně není záležitost Nového Boru a já jsem rád že jsme se dohodli.“

„Uděláme jednání – zde, v Libereckém kraji se starosty, kteří mají na svých územích tento problém tak, abychom se snažili jim cíleně pomoci.“ říká Petříček.

Schůzka starostů v Libereckém kraji by se měla uskutečnit v polovině září, o jejích výsledcích vás budeme informovat.

autor: sas
Spustit audio