Starostové některých měst v severních Čechách mají obavy z nového zákona o sociálním bydlení

22. duben 2015

Zákon o sociálním bydlení se zatím jen připravuje, už teď ale vzbuzuje řadu obav u některých severočeských starostů. Podle ministerstva práce a sociálních věcí má odstranit třeba situaci sociálně znevýhodněných lidí, kteří musí za nájem platit často víc než lidé s vyšší výplatou.

Místostarosta Krásné Lípy pan Zbyněk Linhart osvětlil některé podrobnosti, související s opravou bytů, určených pro sociální bydlení. Oprava jednoho takového bytu přijde na asi 50.000 korun.

V Krásné Lípě vznikalo prostupné sociální bydlení dlouhá léta. Z chystané právní úpravy ale vedení radnice příliš velkou radost nemá. Podle něj přinese jen další administrativní zátěž a má rovněž obavy, že její dosavadní postupy nový zákon sváže. Především se ale Zbyněk Linhart obává, že spíše než o řešení podstaty problému půjde jen o vykazování utracených miliard z dotačních titulů.

V nedalekém Děčíně si rovněž nemyslí, že navrhovaný systém bude řešením. „To, že někdo dostane bydlení, na jehož náklady mu navíc přispívá stát, není pro dotyčného žádnou motivací k tomu, aby si například hledal práci,“ říká primátorka Děčína Marie Blažková a tento způsob řešení dokonce označuje za cestu do pekel.

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí jsou ale obavy starostů předčasné, neboť na znění zákona se stále pracuje. Věcný návrh zákona má být hotový do konce září letošního roku. Peníze na opravu asi 5.000 bytů po celé republice jsou již připravené, obce si o ně mohou požádat už na podzim.

autor: Iva Zítková
Spustit audio