Starostové malých obcí protestují proti připravované novele stavebního zákona

25. únor 2011

Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje novelu stavebního zákona. Měla by zjednodušit složité vyřizování stavebních řízení, které zpomaluje i některé jednoduché stavby. Připravovaná novela ale počítá s rušením stavebních úřadů na malých obcích. A to se nelíbí jejich starostům.

Jak naši reportérce Evě Malé vysvětlil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, chtějí dosáhnout stavu: jedna stavba - jeden úřad - jedno rozhodnutí.

„Obecně každá taková novela by měla prospět starostům, nikoliv jít proti jejich zájmům. Tím, kdo může zrušit stavební úřad je vlastně kraj, takže je třeba analyzovat situaci a debatou se zodpovědnými lidmi na kraji dospět k optimalizaci sítě jedničkových úřadů.“

Jedničkovými úřady se rozumí úřady na malých obcích, jako jsou například Příšovice na Liberecku. Starosta Příšovic Antonín Lízner se novele Stavebního zákona v této navrhované podobě brání.

„Nejsem si jistý, jak to bude vypadat. To, co platilo v prosinci, už teď neplatí. Jde o to, aby potom lidé nemuseli jezdit na úřad kdovíjak daleko“, zmiňuje se starosta. „ Ztratila by se místní znalost území, ztratila by se informace z historie toho území, to všechno by zaniklo. A to je podle mého soudu naprosto nesmyslný postup.“ Upozorňuje také, že by se změny dotkly více než 280 obcí a zhruba jednoho miliónu obyvatel malých obcí.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský však oponuje složitostí současného vyřizování stavebních řízení, které zpomaluje i některé jednoduché stavby.

Existuje ovšem řešení takzvaně na půl cesty, které se týká zvýšení poplatků pro stavebníka. Tím by se snížily náklady, které platí obec, konstatuje předseda svazu obcí a měst Oldřich Vlasák. „Stavební úřady si v současné době vydělají zhruba 20% , zbytek musí doložit obec ze svého rozpočtu. Poplatky by se měly navýšit a měly by odpovídajícím způsobem krýt rozsah práce.“ Tato cesta ovšem znamená finanční zatížení lidí, kteří si budou chtít postavit dům. Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje odstupňované sazby od jednoho tisíce korun u malé stavby a čtyřicet tisíc korun u stavby, jejíž náklady převýší 100 miliónů korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio