Stará munice z bývalého vojenského prostoru Ralsko končí ve sběru

14. květen 2013

Bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko na Českolipsku je od roku 1993 přístupný veřejnosti. Houbaři s košíkem se tam míjejí s lidmi, kteří les procházejí s detektorem kovů. Podle policejního pyrotechnika Josefa Pavinského si hledači kovů z bývalého vojenského prostoru neodnášejí jen sběrateli vyhledávané militárie.

„Většina lidí, kteří se v zájmovém prostoru pohybují s detektory, vyhledává takzvané militárie, ale přitom nachází i munici nebo muniční elementy, které se potom objevují v okolních kovošrotech.“

„Což je velké riziko zaprvé pro ty, kteří to nachází a nerozumí tomu, a potom pro obsluhu a zpracování munice nebo fragmentů, které obsahují i výbušné elementy, ať to jsou rozbušky nebo dokonce trhaviny," říká policejní pyrotechnik Josef Pavinský, který v bývalém vojenském prostoru Ralsko likviduje nalezenou munici.

V jedné z výkupen kovů na Českolipsku se nejčastěji objevují tankové granáty. Nechybí střepiny ani plné granáty. Po letech praxe zaměstnanci sběrny poznají, jestli munice prošla dělem nebo minometem. Většinou podle drážek na plášti střely.

„Je to ze železa, tak se snaží si přivydělat," komentuje situaci obsluha z výkupny. Na dvoře sběrny jsou nejen stará plechová šlapací auta, sporáky, ale na jednom místě jsou uložené i střepiny munice.

Podle obsluhy jsou dnes sběrači kovů vynalézaví a vědí, že by jim jen tak pohozená stará munice na hromadě šrotu neprošla. „Schovávají ji do kamen nebo do pytlů," poznamenává obsluha, a tak poctivě každý šrot kontroluje. Sběr, kde je munice, musí okamžitě nahlásit policii.

Policejní pyrotechnik Pavinský upozorňuje, že v případě nálezu munice je jediné řešení. „Pokud něco najdu, tak s tím nemanipuluji a volám 158. Potom už je to věcí Policie České republiky."

Jeden z posledních případů munice objevené ve šrotu se stal loni na podzim. Kvůli tuhé zimě a ztížené možnosti hledání kovu se letos na Českolipsku žádná munice ve sběru ještě neobjevila. S teplým počasím však výkupny očekávají nárůst případů nebezpečného šrotu.


Zvětšit mapu
autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio