Stánkaři u Máchova jezera nebudou moci pouštět hudbu příliš nahlas

13. květen 2014

Na hlavní pláži u Máchova jezera na Českolipsku letos budou muset stánkaři ztlumit hudbu, kterou pouštějí hostům. Provozovatel pláže chce, aby podepsali dodatky smluv, které jim dovolí ozvučit jen prostor kiosku. Opatření přišlo poté, co si návštěvníci stěžovali na příliš hlasitou hudbu.

„Myslím si, že muzika na pláž určitě patří, ale musí to být muzika taková, aby nerušila ostatní návštěvníky. Proto se snažíme udělat nové opatření – spíše preventivní, protože s kioskáři je domluva celkem rozumná. Jde o to, aby nepřekračovali nějakou míru hluku a případně dodržovali i noční klid, na což jsme občas měli stížnosti,“ vysvětluje Vladimír Reichert, ředitel společnosti, která u Máchova jezera provozuje hlavní pláž.

Skončit by tak měla praxe, kdy někteří stánkaři umístili před stánek reproduktory, které pak hlasitě vyhrávaly.

„Můžou mít ozvučené kiosky, ale tak, aby muziku slyšeli pouze ti, co sedí u kiosku, a ne okolí. Chvílemi byl hluk na takové úrovni, že někteří návštěvníci pláží na nás chtěli vrátit vstupné s tím, že nepřišli na diskotéku, ale odpočinout si,“ upřesňuje Reichert.

Luboš Kulich má restaurační zařízení na pláži Máchova jezera už 24 let. „Jenom jsem zaslechl, že se něco takového chystá, zatím nevím, jaký je obsah smlouvy. Údajně jde o snížení hladiny hluku tady na pláži, což možná přivítám, protože někdy se tady muzika navzájem tluče. Pro lidi to asi není nic příjemného k posezení,“ uvažuje.

Máchovo jezero

Nadměrný hluk z okolních stánků obtěžuje i Romana Minkse, který provozuje tobogán a šlapadla: „Jeden tam z těch dvanácti zděných stánků dělal v noci takový neuvěřitelný bengál, že mi tady drnčela okýnka. My tu i spíme. Když to dělali večer, tak se to ještě tolerovalo, ale oni začali hrát i přes den.“

Většina stánkařů a provozovatelů atrakcí na hlavní pláži vítá dodatky smluv, které omezí hlasitost hudby. Jestli se ale hluk opravdu sníží, ukáže až turistická sezona.


Zvětšit mapu
Spustit audio