Štafeta českých lyžařů na mistrovství světa vyhořela

2. březen 2013

Po výhře svých ženských kolegyň triumfovali ve štafetě na světovém šampionátu v Itálii také norští muži. Kvarteto libereckých běžců ve složení Magál, Bauer, Razým a Jakš závod na čtyřikrát deset kilometrů nezvládlo a skončilo jedenácté.

Jiří Magál na prvním úseku předvedl solidní výkon a na předávku dojel s minimální ztrátou na vedoucí Německo. V závěru druhé klasické desítky v podání Lukáše Bauera se ale naděje na českou medaili definitivně rozplynuly.

„Co se týče mého výkonu, tak pro změnu jako v předchozích závodech tady na mistrovství světa nemůžu být spokojený. Bohužel většinou ta štafeta vstávala a padala se mnou. Dneska se mnou upadla,“ nešetřil v cíli sebekritikou trojnásobný olympijský medailista Bauer.

Do třetího úseku vyslal sprintera Aleše Razýma s téměř půlminutovou ztrátou.

„V posledním okruhu na mě přišla krize a bohužel se mi nepodařilo udržet se vedoucí skupiny, takže jsem to předával Aleši Razýmovi se ztrátou asi 28 vteřin, což je výrazný problém pro dobrý výsledek štafety. Dneska jsem byl bohužel tím negativním článkem štafety a mrzí mě to,“ říkal zlomený Bauer.

Razým v úvodu své bruslařské části dokázal vzkřísit naděje na český návrat. Přepálený start ale udělal své.

„Mě se moc nepovedlo dobře odhadnout tempo. Zkusil jsem to rozjet, jako kdybych jel sólo desítku, ale bylo to asi moc rychlé. I když mně to nepřišlo, tak mě to zradilo,“ vysvětloval po závodě Razým.

O sedmé místo se sprinter liberecké Dukly dlouho přetahoval s Japoncem, nakonec ale podlehl.

Zlato ve štafetě si odvážejí Norové.

„Já jsem se na něj moc nesoustředil. Jel jsem, jako kdybych jel desítku sám. A když šel přede mě, tak jsem se s ním chtěl svést, ale nějak jsem zjistil, že to nejde,“ lituje Razým, který štafetu předával na desátém místě se ztrátou jedné minuty a devatenácti vteřin.

Ani finišman Martin Jakš ale příliš parády neudělal:

„Asi kdybych na tom byl o trošku líp, tak ty tři štafety, které tam byly přede mnou, jsem pořád viděl a snažil jsem se je dojet. Kdyby to bylo lepší, asi bych je udělal a byli bychom na osmém místě. Jako štafeta bychom byli spokojení, s jedenáctým bohužel nejsme.“

Česká štafeta tedy nenavázala na lednový úspěch z francouzského La Clusaz, kde v závodě světového poháru skončila třetí.

„Tak samozřejmě jsme chtěli na to třetí místo navázat, nebo na umístění do šestky – ta je vždycky skvělá. Ale v La Clusaz se to sešlo výborně, Lukáš tam zajel extra výborný výsledek a mně to tam sedlo taky. Tady bohužel ne, co skoro dodat?“ uzavírá Jakš.

Dnes bude šampionát pokračovat premiérovým závodem sdruženářských dvojic. Na programu je také klasická třicítka běžkyň na lyžích a týmový závod skokanů.

autor: Šárka Sudová
Spustit audio