Sprint dvojic na kolečkových lyžích v centru Liberce nabídl zajímavou podívanou

26. září 2014

Libereckými ulicemi se proháněli nejlepší domácí běžci na lyžích, přestože je teprve konec září. Sešla se tam kompletní česká reprezentace i bývalé osobnosti bílé stopy. Zatím všichni závodili v exhibičním duchu, na kolečkových lyžích a navíc v netradičním prostředí.

Lyžaři jsou sice zvyklí prohánět se většinou přírodou, ale 800 metrů dlouhý okruh s kvalitním asfaltem v rámci 3. ročníku závodu SKI Street vede přímo centrem Liberce a to v ulicích Barvířská a Široká, které jsou uzavřené tak, aby nepřekážela auta.

A právě lehká dostupnost pro fanoušky sehrála velkou roli, protože organizátoři chtějí přilákat co možná největší množství diváků, i těch, kteří by normálně nepřišli, ale centrem města by se v té době třeba procházeli.

V Liberci závodí česká reprezentace, ale také spousta dalších. Třeba bývalý mistr světa Martin Koukal, který ve středu ukončil svoji profesionální kariéru a tady se chtěl rozloučit s fanoušky.

Dále se ve sprintu dvojic představili Lukáš Bauer s mladým Petrem Knopem nebo Aleš Razým, Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Ondřej Horyna. Mezi ženami ve startovní listině najdete jména jako Eva Vrabcová Nývltová nebo Petra Nováková.

V Liberci mají lidé velkých sportů dostatek, nejen fotbal ale také hokej a volejbal, přesto se tu v předchozích letech pořádání SKI Street osvědčilo, a proto se sem také organizátoři vrací. Navíc Dukla Liberec je klub naprosté většiny všech reprezentantů.

Ani počasí lidi neodradilo

A v neposlední řadě jde o to, že ve městě pod Ještědem je lyžování hodně populární, a proto tu byl předpoklad zajímavé kulisy, což se nakonec vcelku potvrdilo, i když řadu lidí možná odradilo nevlídné deštivé počasí.

Poprchávání bylo nepříjemné i pro samotné závodníky, protože kolečkové lyže na mokrém asfaltu velmi kloužou. Zítra se většina závodníků přesune do nedalekého areálu ve Vesci, kde se bude konat mistrovství České republiky.

autor: David Nyč
Spustit audio